Кулминацията на националните чествания за 141-та годишнина от Шипченската епопея

Днес е кулминацията на националните чествания, посветени на 141-та годишнина от Шипченската епопея. Тържествата се провеждат под патронажа на президента Румен Радев. Денят, в който почитаме подвига на героите, ще започне с панихида за загиналите в Соколския манастир над Габрово.

[ad id=“225664″]

Официалната част пред Паметника на свободата на Шипка ще започне в 12 часа. Към множеството участници в тържествата ще се присъединят и походниците, които потеглят пеша от двете страни на Балкана, за да се съберат горе – на историческия връх.

Родолюбци от Националното дружество „Традиция“ ще пресъздадат августовските боеве за отбраната на прохода, предшествали Освобождението, съобщава БНР. За разлика от предишни години възстановката ще се проведе на централната височина в парка – музей, където са се водили сраженията от решаващия трети ден на Епопеята.

По случай годишнината, вечерта в Габрово ще се състои тържествена проверка – заря, която Националното радио ще излъчи пряко. Тържествата ще завършат със спектакъла „О, Шипка!“ на националния фолклорен ансамбъл „Българе“.


image0 (9K)