Кунева: „Учителите носят човечност и учат децата ни на нея“

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева подписа вчера Меморандум за разбирателство между българското Министерство на образованието и науката и израелския Национален „Мемориал на катастрофите (Холокоста)“ Яд Вашем.
Съгласно него, в института в Израел всяка година ще се провежда курс за обучение на 20-25 български учители по история по проблемите на Холокоста. Вече има обучени наши учители, а меморандумът дава възможност за обмен и на образователни практики.
Министър Кунева подчерта, че българските ученици познават историята на еврейския народ, включително и темата за Холокоста, която се изучава в десети клас. Тя посочи, че в днешния динамичен свят е важно да се избягват всякакви проявления на нетолерантност и език на омразата.

Учителите са тези, които освен семействата могат да дадат на младото поколение разбиране за ценността на човешкия живот и човешките права, посочи министър Кунева. Това е политика от най-висок ранг, защото засяга човечността в трудния свят, в който живеем. Посланието оттук е, че учителите носят човечност и са способно да научат децата ни на нея, посочи Кунева.

Меморандумът поставя основите на дълготрайно сътрудничество, което да ни направи по-силни срещу феномени като езика на омразата, отбеляза министърът.
Евреите помнят, че България е подала ръка в най-тежките моменти от историята ни, посочи Бенет- министър на образованието в Израел.


image0 (9K)