Купиха си изборите с нашите пари

Патриотите си купиха изборите, при това – с нашите пари. Вината за това ще носят и президентът Росен Плевнелиев, който се кани да им даде третия мандат, и премиерът в оставка Бойко Борисов, обещал ГЕРБ да подкрепи подобен кабинет. Вина има и новоизбраният президент Румен Радев, който се измъкна от поемане на политическа отговорност с отказа си да участва в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Така на политическата консултация, както я нарече Борисов, се договориха, че Патриотите имат желанието да управляват, а ГЕРБ – добрата воля да ги подкрепят. (Номинация на български еврокомисар не е била спомената…) Даже ни го представят, че е за наше добро. Даже са готови две трети от кабинета да си остане на ГЕРБ – Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Теменужка Петкова, Петър Москов, Николина Ангелкова… Ще сменят май само другите Реформатори. И премиерът да е Красимир Каракачанов.

И стигаме до „патриотичната“ миза, с която официално ще се купуват избиратели. Първоначално от ПФ предложиха минималната пенсия за догодина да се вдигне на 300 лева от сегашните 161.38 лева. Впоследствие свалиха мизата на 200 лева.

Впрочем, бюджет 2017 мина на първо четене с подкрепата на „Атака“, част от „Обединените патриоти“. А предстои второ четене.

Малко сметки. Според данните на Националния осигурителен институт (НОИ), към 30 септември 2016 г. броят на пенсионерите в България с минимални пенсии е 446 142 – или 20.9% спрямо общия брой на пенсионерите в България.

В тази бройка са не само хората, които получават минималната пенсия от 161.38 лева, но и тези с инвалидност поради общо заболяване, с лични пенсии за осигурителен стаж и възраст и др., чиито размери са 118 лева, 185 лева, 137 лева и т.н.

Но за удобство приемаме, че всички тези 446 142 души получават минималната пенсия. Това означава, че за да им плаща НОИ по 200 лева догодина, ще са необходими допълнително около 206 милиона 760 хиляди лева – за разликата от 38.62 лева до двете стотачки.

Не е непосилна сума. Даже и с планираното увеличение от 3-4 лева на минималната пенсия догодина.
Извън дискриминацията на останалите пенсионери – или поне тези, които са с пенсии малко над 200 лева, подобно авансово пазаруване на избиратели изглежда доста нагло.

Кандидатът на Обединените патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО, Красимир Каракачанов, беше трети на първия тур с 572 963 гласа. А според данните на „Алфа Рисърч“, най-големият дял от тези избиратели е на хората на възраст над 60 години – 15%. (11 на сто от гласувалите за него са на възраст 18-30 години, 13% – 31-60 г.)

С офертата от 200 лева минимална пенсия бъдещите управляващи могат да прибавят няколко десетки хиляди към този резултат. И реално да се борят за мястото на втора политическа сила – защо не? Ако БСП не искат да ги „прецакат“ по социална линия, спешно да вземат мерки – но не с нескопосни проекти за промяна на данъчното облагане от пропорционално на прогресивно.

В случай че „златният пръст“ на Сидеров, ГЕРБ и дежурните им пудели от парламента наистина гласуват за подобен кабинет, значи са се разбрали по пенсионерските „благини“. Същински пари от хеликоптер.

Факт е, че подобен кабинет ще управлява поне половин година. Защото в този случай новоизбраният президент Румен Радев няма как да разпусне парламента. Така че предсрочните избори остават единствено на добрата воля на тези, които ги пожелаха.

А през това време прокуратурата, разбира се, няма да разследва Патриотичната власт за подбудителство, враждебна реч или насаждане на етническа омраза. Така както (не) си свърши работата и по боя и проповядването на религиозна омраза пред софийската джамия „Баня Баши“ през май 2011 г. Заради което България беше и осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Плевнелиев и Борисов, заедно с помощници, се канят да поставят начело на държавата хора, доказали, че не зачитат правата на малцинства – било то на верска или друга основа, същите, които сгъстиха боите покрай бежанския лагер в Харманли и носят една част от вината за безредиците и пролятата кръв там. Ето това вече е политическа криза…

Емилия Милчева

ureport.bg


image0 (9K)