Къде най-много ни заблуждават и нарушават правата ни като потребители

Всеки типов договор на фирми за бързи кредити или туристически компании съдържа средно по пет неравноправни клаузи. Това показват данните след проверките на Комисията за защита на потребителите (КЗП), извършени през последните 10 месеца. Резултатите бяха представени днес от председателя на КЗП Димитър Маргаритов.

Проверени са 98 договора от този тип, а откритите неравноправни клаузи са 513. При фирмите за бързи кредити най-често нарушенията касаят налагане на незаконни такси и комисиони, неоснователно обявяване на кредита за предсрочно изискуем, както и налагането на незаконни лихви.

При туроператорите и туристическите агенти най-честите нарушения са свързани с освобождаване от отговорност на фирмата при неточно изпълнение на договора. Освен това се предвижда промяна на цената и на други съществени елементи от договора до последния момент. Съкращават се сроковете за рекламация и се въвеждат допълнителни незаконни условия.

През последните 10 месеца Комисията за защита на потребителите е забранила 105 опасни стоки. Повечето от тях са продукти за деца – обувки, дрешки с връзки, стоки, имитиращи храни, лазерни продукти…

Мобилните оператори все по-често заблуждават потребителите, когато предлагат оферти по телефона. Това съобщи експерт към Комисията за защита на потребителите. Много нарушения при „продажбите от разстояние“ има и при така наречените „здравни беседи“. На тях се обещават нереални положителни ефекти при прилагането на дадени продукти за здраве.


image0 (9K)