Къде се забранява храненето на безстопанствени животни в Стара Загора, колко и какви животни могат да се гледат по селата в Старозагорско и още във важна Наредба на Общинския съвет

Забрана за отглеждане на кокошки в рамките на Стара Загора, извеждане на кучета в зелените площи на парковете, хранене на кучета и котки около жилища и детски площадки, санкции и глоби за нарушителите.

[ad id=“255238″]

Нови важни наредби за отглеждането на селскостопански животни и животни-компаньони на територията на община Стара Загора са гласувани на последната сесия на Общинския съвет в Стара загора.

В строителните граници на Стара Загора, в които влизат крайните квартали и други градски зони, абсолютно се забранява отглеждането на всякакви селскостопански животни. Забраната влиза в края на ноември.

В новата наредба конкретно и в детайли е упоменато как в селата на общината може да се случва гледането на животни. В отделни раздели е записано какви условия трябва да бъдат спазени и на какви санкции подлежат нарушителите. Глобите са от 50 до 2000 лева, а при повторно нарушение сумите се удвояват и могат да достигнат до 5000 лева за физически лица и до 50 000 за фирми.

Всеки, живеещ в селата на община Стара Загора, може да отглежда следния вид и брой животни:

[ad id=“226585″]

1. до три едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до едногодишна възраст;
2. до десет дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 6-месечна възраст;
3. до пет прасета за угояване;
4. до три броя еднокопитни и приплодите им до едногодишна възраст;
5. до десет зайкини с приплодите;
6. до 50 възрастни птици независимо от вида;
7. до 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида

Като и за отглеждането на тези животни има упоменати стриктни изисквания и условия, които да е спазват.

Категорична в наредбата е забраната за отглеждането и оставянето на домашни любимци на открити тераси денем и нощем, както и в мазета или тавански помещения, в общи части на жилищните сгради, в гаражи и междублокови пространства, коментира за nbp Милена Желева, общински съветник от ГЕРБ.

Не се допуска навлизането на домашни любимци в зелените площи при преминаване по алеите в паркове и градини.

Забранява се на деца до 14-годишна възраст да водят на обществени места агресивни кучета и кучета от едри породи, както и от породите питбул и бултериер.

Новата наредба забранява и храненето на безстопанствени животни (котки и кучета) непосредствено до входовете и под терасите на жилищните сгради, както и на детски площадки, дворове на детски градини, училища, болници и административни сгради.

Цялата Наредба можете да прочетете ТУК 


image0 (9K)