Кънчо Стойчев: Ролята на Русия ще расте по време на четвъртия мандат на Путин

Според социолога във вътрешен план новият стар руски президент ще се опита да реформира икономиката на страната

[ad id=“225664″]

„Четвъртият мандат на Владимир Путин ще бъде белязан от нарастваща роля на Русия във външен план и опит за икономическо реформиране във вътрешен. „Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев по повод вчерашните президентски избори в Руската федерация.

По думите му Путин се явява в масовото съзнание като възстановител на загубените позиции след разпадането на Съветския съюз и издигане авторитета на Русия.

[ad id=“263680″]

Според социолога това неименуемо повлича след себе си конфликти и омраза. Той уточни, че външните процеси, поради естеството на руската система, почти не оказват влияние на вътрешнодържавните процеси.

„Очаквам много сериозен опит за икономическо реформиране – не казвам дали ще бъде успешен или не. Тъй като е наивно да си мислим, че Путин не знае, че Русия функционира недостатъчно ефективно. Последиците от избирането с такава легитимност могат да бъдат по линия на осъзнаване на необходимостта от собственото си обединение. Защото в лицето на Русия ние ще имаме един изключително сериозен, цивилизован и възпитан конкурент“, посочи Стойчев.

[ad id=“237001″]

„Човек трябва да уважава конкурентите, но трябва да намира начини и да им противостои. От друга страна, имаме проблематиката, която е свързана със Сирия и Турция, а ние сме пресечна и между Русия и Европа, и между Турция и Европа“, заяви Кънчо Стойчев и коментира, че трябва да погледнем към „евроатлантическия ни двор“, където възникнаха нови противоречия, а към тях се наслагва и руската укрепена и засилена претенция за влияние в света.

[ad id=“238430″]

Той уточни, че собствените ни проблеми, обаче, не трябва да се смесват с руските претенции.


image0 (9K)