Кървав Великден в Шри Ланка: Най-малко 156 са вече убитите при серия атентати

Серия от атентати разтърси Шри Ланка в неделя. Шест експлозии поразиха три църкви и три хотела, убитите са най-малко 156, а ранените повече от 400. Сред жертвите има поне девет чужденци, съобщи полицията. Данните на информационните агенции са различни и постоянно се променят.

Според болнични източници се очаква числеността на жертвите да нарасне поради големия брой ранени при тази вълна от особено брутално насилие. По информация на посолството ни в Индия засега няма данни за пострадали български граждани, съобщи пресцентърът на МВнР.

Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за тях, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите, че ислямистко движение „Нешънъл Таухид джамаат“ (National Thowheed Jama’ath, NTJ) планира „самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия“. НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи – будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка, съобщава.


image0 (9K)