Кючюк: Трябва дебат за военна помощ за Украйна

Сериозен дебат дали да се предостави военна помощ на Украй започна у нас. Какво ще бъде решението?

„Предстои тежък дебат, който трябва да мине през Народното събрание. Той не може да бъде поднесен само от една или друга политическа сила. Трябва да си зададем въпроса какво искат от нас НАТО и Европа – солидарност. И ние трябва да преценим до каква степен можем да бъде солидарни с украинския народ. Това не е война между Русия и Украйна. Трябва да направим ясното разделение между режима на Путин и руския народ. Руският народ в голямата си степен не подкрепи войната в самото начало, днес данните са различни, но не знаем доколко отразяват истинските нагласи“, коментира евродепутатът Илхан Кючюк в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

31 мар 2022 09:06

138

31 мар 2022 07:07

167

Той посочи, че вече има опити за намиране на общи формулировки за позицията на България за предоставяне на военна помощ. А първоначалната, че страната ни ще даде само хуманитарна подкрепа, не е вечна.

„Когато обстановката е динамична, ние сме длъжни и като политически сили, и като нация да бъдем адекватни. В Западна Европа вече подготвят своите граждани за последствията от войната. Решенията не могат да бъдат водени от популизъм“, заяви евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът коментира и номинирането на украинския президент Володимир Зеленски за Нобелова награда за мир.

„Имаше общи консултации, една голяма част от политическото семейство, което аз представлявам, намерихме разумни аргументи за издигането на номинацията. В продължение на повече от месец Зеленски показа своята принадлежност към европейските ценности.  Украинците показаха през лидерството, със заявените категорични позиции, че ще се борят за свобода, за териториални гаранции, за това да съществуват като народ. И имат своята ясна перспектива като част от НАТО и ЕС“, мотивира предложението Кючюк.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)