Лавров: Не е имало никаква руска химическа атака в Източна Гута!

Руският министър на външните работи Сергей Лавров осъди днес като провокация твърденията за химическа атака в Източна Гута, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

[ad id=“225664″]

По-рано през деня сирийски опозиционни активисти казаха, че едно дете е починало и 13 човека са получили дихателни проблеми, след като самолет на сирийските правителствени сили поразил вчера бунтовническия анклав в покрайнините на столицата Дамаск.

„В медиите вече има фалшиви информации за използване на хлор вчера и тази сутрин в Източна Гута“, заяви руският външен министър на обща пресконференция в Москва с португалския си колега Аугущу Сантуш Силва. Лавров припомни, че представители на руските власти са предупредили вчера, че се готвят такива провокации и прогнозира, че ще има още такива случаи.

[ad id=“236993″]

30-дневното хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия ще влезе в сила, когато всички страни се договорят как трябва да бъде спазвано то, уточни Лавров. Той подчерта, че групировки като Ахрар аш Шам (с пълно име Харакат Ахрар аш Шам ал Исламия или „Ислямско движение на свободните хора в Сирия“) и Джаиш ал ислам („Армия на исляма“), които са смятани от Запада за умерени, но сътрудничат с терористите от Джебхат ан Нусра („Фронт на победата“), също са легитимна мишена на сирийските правителствени сили и техните съюзници. Новата резолюция на Съвета за сигурност не се отнася за борбата срещу терористите, каза той.

[ad id=“236999″]

Миналата неделя сирийските правителствени сили започнаха кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за осем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

В събота Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини, но боевете продължават. Бившият клон на терористичната мрежа Ал Кайда в Сирия Джебхат ан Нусра и групировката „Ислямска държава“ са изключени от примирието.

[ad id=“236999″]

Неотдавна въпросът за предполагаемата употреба на химическо оръжие от режима в Дамаск предизвика гневни международни реакции.

Франция заплаши Сирия с въздушни удари, а по-рано представител на правителството на САЩ отправи предупреждение в същия дух.

[ad id=“237001″]

„Терористите в Източна Гута не слагат оръжие. Те държат местните жители като заложници. Ситуацията е много напрегната“, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

 


image0 (9K)