Летище „София“ – занемарено, мръсно, с неприветливи служители

Остри критики към коценсионера на летище „София“ – консорциума „Софкънект“ АД, отправи служебният министър на транспорта Георги Тодоров.

„Зоната за хранене и търговските площи са безкрайно занемарени, санитарните помещения са в състояние, което не искам да коментирам“, посочи той.

Министърът увери, че е имал няколко срещи с коценсионера, по време на които е изказал неудовлетворението си.

„Направих няколко срещи с концесионера и изразих липсата на удовлетворение от състоянието на летището, настоявам за бързи и видими резултати от негова страна. Коценсионърът пое ангажимент да обнови търговските площи, заведенията за хранене, да направи детски кът и пое ангажимента да санира и обнови санитарните помещения, както и да осигури нови униформи на служителите, така че те да има по -приветлив вид и по-приветливо отношение към всички пътници“, посочи Тодоров.

Концесията на летището е подписана през юли миналата година, като досега са изминали три месеца от управлението на новия концесионер.

„За това време е изготвил и представил план за поддържане и обновяване, към момента концесионерът разговаря с гранична полиция и здравните власти за по-добро преминаване на пътниците с оглед на затрудненията заради пандемията“, обясни министърът.

Той коментира, че заради пандемията всички авиооператори са имали затруднения, като засега не се очаква възстановяване на въздушния трафик на нивата от преди кризата.
 
Ивайло Мирчев от ДБ коментира, че България е загубила само от избора на концесионера 300 милиона лева.

„Летището е стратегически обект, част от националната сигурност на страната и е трябва да знаем кой реално е собственикът зад концесионера. Според изискванията този, който печели концесията трябва да е летищен оператор, а такъв няма, има само консултант“, упрекна той.

„Предишното правителство реши да отложи половин милиард лева за следващите 10 години, като мотивите за това са ковид кризата, а правителството дали знае, че тя ще продължи 10 години или става дума за нещо друго свързано с чекмеджетата“, скочи Мирчев.

„Това не се случи на другите концесионирани летища в страната, които получиха само една година отсрочка. Летищата във Варна и Бургас са получили отсрочка само една година и отново с аргумент ковид кризата и срива в авиацията, а не 10 години“, настоя той.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)