Лидерът на опозицията в Беларус с апел протестите срещу режима да продължат

Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановска призова протестиращите да продължат, предадоха световните агенции.

В интервю за Франс прес тя заяви, че президентът Александър Лукашенко няма избор, освен да започне диалог с опозицията, но това според нея трябва да стане възможно най-скоро, за да не се задълбочи кризата.

Тихановска, която потърси убежище в Литва, призова сънародниците си да продължат протестите, за да защитят правата си. Според нея решението на президента Лукашенко да засили мерките за сигурност по западната граница на страната е „опит за отклоняване от вътрешните проблеми“.

Държавният глава вече разпореди на ръководството на министерството на отбраната без предупреждение да се реагира при нарушения на западната граница.

През последните дни Лукашенко многократно спомена заплахата от външна намеса от страни, с които Беларус граничи на Запад, припомнят информационните агенции.

Междувременно президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в интервю за телевизия „Евронюз“, че неговият беларуски колега Александър Лукашенко трябва да проведе повторни президентски избори възможно най-скоро.

Украинският лидер каза, че на мястото на Лукашенко „определено“ би насрочил нов вот след месец, като покани и международни наблюдатели.

На фона на нестихващи протести властите в Минск спряха множество информационни уебсайтове, съобщаващи за недоволството срещу режима на Александър Лукашенко.

Беларуската асоциация на журналистите съобщи, че са спрени над 20 сайта, включително на финансираното от САЩ радио „Свобода“ и на финансирания от Полша сателитен телевизионен канал „Белсат“.

Беларуското държавно издателство вчера спря отпечатването на водещите независими вестници „Народная воля“ и „Комсомолская правда“, посочвайки като причина проблеми с оборудването.

В Беларус избухнаха невиждани по размер и продължителност протести след президентските избори на 9 август, на които според официалните резултати Лукашенко спечели шести мандат. Протестиращите твърдят, че резултатът е манипулиран и настояват Лукашенко да се оттегли от поста.

СЕГА


image0 (9K)