„Лишавате ни от глас“. Германия протестира срещу ФИФА на Мондиала в Катар

"Лишавате ни от глас". Германия протестира срещу ФИФА на Мондиала в Катар

Футболистите на националния отбор на Германия протестираха срещу решението на ФИФА да забрани употребата на лентата с цветовете на дъгата в защита на правата на ЛГБТ общността.

Преди началото на мача с Япония титулярните състезатели от германския отбор закриха устите си с ръце. Малко след началото на срещата то германската футболна федерация (DFB) публикуваха позиция с предупреждение към ФИФА.

„Никога не е ставало въпрос за политическо послание – човешките права не подлежат на обсъждане(…) Това, че ни лишавате от лентата е същото, като да ни лишавате от гласа ни. Стоим зад позицията си“, пишат от германската футболна федерация.

Часове преди началото на първенството ФИФА заплаши, че капитаните на отборите, които излязат с лентата с цветовете на дъгата, ще получат жълти картони още в началото на мачовете. Страната домакин Катар е известна с това, че на нейна територия хомосексуалността е незаконна.

За да е още по-силно посланието им, петима от футболистите на Германия – капитанът Мануел Нойер, Илкай Гюндоан, Томас Мюлер, Серж Гнабри и Нико Шлотерберг, излязоха с футболни обувки с цветовете на дъгата.

Част от футболистите на Германия излязоха с футболни обувки с цветовете на дъгата върху тях


Част от футболистите на Германия излязоха с футболни обувки с цветовете на дъгата върху тях

На трибуните вътрешната министърка на Германия Нанси Фезер носеше лентата с цветовете на дъгата „One love” („Една любов“). Тя беше в една и съща ложа с президента на германската футболна федерация Бернд Нойендорф и президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер на трибуните на стадиона в Катар с лентата с цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ общността


Министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер на трибуните на стадиона в Катар с лентата с цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ общността

Общо седем национални отбори се отказаха от това капитаните им да носят лентата One love заради заплахата от ФИФА. Във вторник изпълнителният директор на датската футболна федерация Якоб Янсен обяви, че всички футболни федерация ще търсят законови възможности да отменят забраната, наложена на ФИФА, но изключи възможността това да се случи след решение на Спортния арбитражен съд в Лозана.

Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия изразиха намерение капитаните им да носят лентите „One love” преди началото на шампионата, но засега всички отбори, които вече изиграха първите си мачове, не го направиха заради ФИФА.

Самата кампания OneLove беше подета от Нидерландия преди Евро 2020 за насърчаване на разнообразието във футбола и като послание срещу ЛГБТ-дискриминацията. Вместо OneLove,ФИФА представи своя собствена кампания „Без дискриминация“, която трябваше да започне от четвъртфиналите. Сега обаче на капитаните е разрешено да носят синята лента и по време на турнира.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)