В Лондон са арестувани шестима за тероризъм

Британската полиция, която разследва кървавите атаки в Лондон в събота вечерта, съобщи, че е задържала днес шестима души за терористични деяния.

Детективи от столичното антитерористично командване са щурмували сгради в Източен Лондон и са задържали трима души, заподозрени в поръчителство, подготовка и подстрекателство към тероризъм, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тримата арестувани, които не са свързани с лондонския атентат през уикенда, са разпитвани в полицейски участък в Южен Лондон.

Отделно силите на реда са задържали в сряда вечерта трима души в кв. Илфорд, също в Източен Лондон. Двама от тях – на 27 и 29 години – са арестувани по подозрения в подготовка на терористични актове, а третия – за предполагаеми дейности, свързани с наркотици, посочва Ройтерс.

Запис от камери за видеонаблюдение, публикуван днес в интернет и в британска медия, показа драматични кадри от атаките в съботната вечер. Камерите са заснели пристигането на въоръжената полиция на оживения пазар близо до Лондонския мост и ликвидирането на тримата нападатели, които отнеха живота на осем и раниха още десетки хора.

На записа се вижда как нападателите Хурам Бут, Рашид Редуан и Юсеф Загба са притиснали натясно една от жертвите си и започват да я атакуват с ножове, след което пристига полицията и ги застрелва. Полицията по-рано съобщи, че осем полицаи, пристигнали спешно на мястото, са изстреляли по атентаторите около 50 патрона.

В. „Таймс“ съобщи, че е получил запис на тримата нападатели, на който те се смеят и шегуват пред спортен център в Източен Лондон, където тренирал Бут.

Полицай, пронизан в окото, докато се опитвал да спре нападателите с палката си, изрази съжаление, че не е успял да направи повече.

Служителят на транспортната полиция, намушкан в главата, лицето и крака, остава в болница. В изявление той благодари на хората за подкрепата им, каза, че е направил всичко по силите си и много съжалява, че не е успял да помогне повече.

Полицаят, назначен преди по-малко от година, бил един от първите, пристигнали на мястото.

източник : dir.bg


image0 (9K)