Любопитно! Симптом, който може да е ранен признак за деменция!

Специфичен симптом може да е ранен признак за деменция.

Повечето хора свързват ранните етапи на деменцията със симптоми, като това, че човек се обърква или изпитва трудности с припомнянето на подробности. Сега учените разкриха нещо, което може да е доста по-голям знак, пише Profit.bg.
[ad id=“225664″]
Ново проучване показва, че ако човек не може да различи миризмата на дъвка и бензин, това може да е ранен признак за болестта, години преди тя да започне да засяга ежедневния му живот.
Учените твърдят, че промените в обонянието на човека може да са свързани с началото на болестта Алцхаймер, като тази връзка може да се появи дори 20 години преди появата на симптоми в ежедневния ви живот.
Ето какво казва Мари-Елис Лафел-Манян, автор на проучването: „В продължение на повече от 30 години учените изследват връзката между загубата на памет и трудностите, които пациентите изпитват с определянето на определени миризми.“ Въпреки че знаели за това, те не били напълно сигурни защо се случва това“.

Това е логично, защото е известно, че обонятелната луковица, която е свързана с усещането за мирис, и енториналният кортекс, свързан с паметта и назоваването на миризми, са сред първите мозъчни структури, които биват засягани от болестта”, казва Лафел-Манян.

По някои данни във Великобритания има около 800 000 души, които страдат от деменция. Един на всеки трима души над 65 г. развива деменция, а две трети от хората с деменция са жени.

Източник:novini.bg


image0 (9K)