Майкрософт предупреди за нова хакерска атака срещу САЩ

Компанията Майкрософт съобщи, че руски хакери са предприели нова кибератака срещу американски институции. Новият пробив е бил извършен чрез имейл на Агенцията за международно развитие (USAID).

Акцията на хакерите е засегнала около 3000 имейл адреса в повече от 150 различни организации, написа вицепрезидентът на Майкрософт Том Бърт в своя блог. Този път атаката е била насочена включително и срещу неправителствени организации, ангажирани в областта на хуманитарната помощ и правата на човека.

Новината идва три седмици преди срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в Женева. В нея ще се обсъждат въпроси, довели до нарастващото напрежение между двете страни, което е съпроводено с изгонване на дипломати и обвинения, от страна на САЩ, в извършване на хакерски атаки срещу американски институции.

Според Том Бърт последният пробив е извършен от хакерската група Нобелиум – същата, която се подозира в извършването и на по-рано откритите атаки.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)