Макрон за опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта!

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри сюрреалистична и грандиозна гледка в центъра на Париж в четвъртък: цялата 50-метрова Триумфална арка, увита в плат – реализираната мечта на покойния художник Кристо.

Внушителният военен паметник е обвит в 25 000 квадратни метра (270 000 квадратни фута) от сребристо-син рециклируем полипропилен, пише Джорди Замора, Ерик Рандолф за АФП.

Опаковането на исторически сгради е запазената марка на родения в България художник Кристо, който почина миналата година и на неговата съпруга и сътрудник Жана-Клод.

Те мечтаеха да опаковат Триумфалната арка, откакто наемат апартамент наблизо през 60 -те години, но нито един от тях не доживя да види как странната им визия оживява.

„Споделяме днес мислите на Кристо и Жана-Клод“, каза Макрон, докато откриваше произведението на изкуството.

Макрон беше придружен на церемонията от кмета на Париж (и съперник за президентския пост през следващата година) Ан Идалго, както и от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Кристо осъществи няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за емблематичната Арка на Франция се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея Помпиду и френските власти.

„Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно“, каза Макрон.

Защитните бариери ще бъдат премахнати в събота, което ще позволи на обществеността да се доближи до трансформирания паметник.

След това опаковката ще остане до 3 октомври.

„Кристо винаги е казвал, че най -трудната част е получаването на разрешения“, каза с усмивка Явяшев пред журналисти.

Не всички приветстваха проекта. Архитектът Карло Рати, приятел на Кристо, написа миналата седмица, че е погрешно да се похабява толкова много тъкан в момент, когато модната индустрия е обвинявана за високите нива на въглеродни емисии.

Явашев възрази, че цялата тъкан може да се рециклира, заедно с половината метал, използван за скелето.

Министърът на културата Роселин Бачело го нарече „посмъртно свидетелство за художествен гений“ и „прекрасен подарък за парижани, за французите и за всички любители на изкуството“.

За Кристо, който остави скици и фотомонтажи на плановете си, визията беше, че опакованата Триумфална арка ще се превърне в „жив обект, стимулиран от вятъра и отразяващ светлината“.

Паметникът е построен от Наполеон в памет на загиналите войници по време на военните му кампании.

Роден през 1935 г., Кристо напуска родната си България приз 1957 г., живеейки в няколко държави, преди да пристигне в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга Жана-Клод.

Той почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк през май миналата година, припомня БГНЕС.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)