„Манна небесна за изборните мошеници“. Как ЦИК „засекрети“ резултата от машинния вот

"Манна небесна за изборните мошеници". Как ЦИК "засекрети" резултата от машинния вот

Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят поотделно на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април, но в протоколите ще се записва само техният сбор, но не и колко гласове са получени по единия и по другия начин.

Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), взето в понеделник с 11 гласа от 15-членната комисия при необходими поне 10 гласа. „За“ гласуваха представителите, номинирани от ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от „Има такъв народ“.

В резултат един от двамата говорители на ЦИК – Цветозар Томов (номиниран от „Демократична България“), заяви, че се оттегля от тази си функция, защото не може да защитава публично подобни решения.

Още по време на заседанието той каза, че с решението „в крайна сметка ще застрашим честността и сигурността на изборния процес в България“ и то на практика „засекретява“ резултата от машинния вот.

Предложението гласовете от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат отчитани само като сбор беше внесено от Емил Войнов (номиниран от БСП). А подкрепилите го са представители на партиите, които в 48-ото Народно събрание си спечелиха прозвището „хартиената коалиция“ – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Именно тези партии промениха Изборния кодекс, връщайки хартиените бюлетини. Преди това по закон вотът се осъщестяваше само с машини като изключение правеха само секциите с под 300 избиратели по списък. След намесата на това мнозинство в миналия парламент машинният вот формално остана като опция. Устройствата обаче няма да отчитат резултата от вота, а това ще се прави с ръчно броене на „бюлетини от машини“, както вече ще се наричат разписките от устройствата.

Емил Войнов мотивира предложението си с „опростяване на изборния протокол“. Спорeд него, ако има три графи за преброените гласове – една за хартиените бюлетини, една за машинния вот и трета за сбора, това може да доведе до грешки.

Томов и на вече единственият говорител на ЦИК Росица Матева контрираха, че това ще доведе до невъзможност да се установят грешки в секционните протоколи при засичането на данните за изборния резултат в районните избирателни комисии.

От „Демократична България“ още в понеделник вечерта обявиха, че ще обжалват решението на ЦИК за изборните книжа пред Върховния административен съд. Във вторник към тази заявка се присъедини и новата коалиция „Левицата“, в която участват формацията на Мая Манолова „Изправи се.БГ“, „Движение 21“ на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други бивши социалисти. Манолова и Дончева бяха в основата на въвеждането на изцяло машинен вот през 2021 г. Правила, които т.нар. „хартиена коалиция“ отмени.

Президентът Румен Радев също реагира във вторник на ситуацията. По думите му „ЦИК е независим орган“ и не трябва да има намеса в работата ѝ. А „изборният процес не е застрашен и не трябва да се насажда недоверие срещу него“.

Какво точно се случи и защо е важно

На практика с новото решение на ЦИК, ако има грешка при пресмятането на изборния резултат в дадена секция, в изборния ден няма да е ясно дали тя е дошла при броенето на хартиените бюлетини, при това на „бюлетините от машината“ или при пресмятането на общия им брой. Именно сборът ще е единственото число, което ще фигурира в изборния протокол. Машините вече няма да отпечатват протокол от вота – това също беше част от изборните изменения в 48-ия парламент.

По думите на Томов по време на заседанието на ЦИК в понеделник всичко това ще лиши изборната администрация от възможността, не само да засече грешки, но и да ги отстрани, ако все пак ги открие. Той припомни вота от май 2019 г., когато над 50% от протоколите се оказаха сгрешени. Тогава машинно гласуване имаше в едва 3000 изборни секции, а вотът беше смесен – машинен и хартиен, както ще бъде и сега.

Емил Войнов оспори това. По думите му най-много грешки е имало на предишен вот заради твърде сложните изборни протоколи, които секционните комисии са попълвали. Затова и предлага да се опростят. Представителите, номинирани от ГЕРБ и ДПС, се съгласиха.

Росица Матева (номинирана от „Изправи се.БГ“) излезе с контрапредложение – да има три графи за отчитане на изборния резултат в секционните протоколи – за броя на гласовете, подадени с машина, за тези, подадени с хартиена бюлетина и за сбора на двете получени числа. Идеята е на Обществения съвет към ЦИК, каза тя. Въпросният Обществен съвет за малко да бъде закрит при ремонта на Изборния кодекс, но в последния момент беше „спасен“ по поръчение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който накара депутатите си да оттеглят тази промяна.

Номинираните от ГЕРБ и ДПС в ЦИК добавиха още един аргумент „за“ неотчитане на машинния и хартиения вот поотделно – гаранция за броенето на 2 април ще има заради въведеното видеонаблюдение в реално време във всички избирателни секции при отчитането на изборния резултат.

Задължително видеонаблюдение наистина същестува в последните промени в Изборния кодекс, но за момента не е ясно как и дали ще проработи, каза бившият министър на електронното управление в кабинета на Кирил Петков Божидар Божанов. Пред бТВ в понеделник той каза още, че „ако се слеят резултатите от машинното и хартиеното гласуване, проверката за грешки и злоупотреби става невъзможна“.

В крайна сметка вариантът на Войнов беше приет с гласовете на членовете на ЦИК от БСП, ГЕРБ, ДПС и двама от „Има такъв народ“ – партията на Слави Трифонов. „Против“ гласуваха Томов, Матева, вторият представител, излъчен от „Демократична България“ Любомир Георгиев и Камелия Нейкова („Има такъв народ“). „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и „Български възход“ нямат свои представители в настоящия състав на изборната администрация, защото той бе одобрен преди те да станат парламентарни партии.

„Абсурдно, опасно, цинично“

Цветозар Томов описа във Фейсбук взетото решение като „абсурдно, опасно, цинично“. По думите му единственият сериозен аргумент на колегите му е бил, че се „облекчава секционният протокол и респективно – работата на СИК-овете“. Но тъй като хартиените бюлетити и машинните разписки ще се броят поотделно, с решението си ЦИК „просто забранява на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд“. Това прави решението абсурдно според Томов.

Според него то е „опасно“, защото се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Просто никой няма да знае колко са ръчно отчетените „машинни“ бюлетини.

„В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки.“

Цветозар Томов нарече действието на колегите си и „цинично“, защото е извършено от „същите хора, които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване – нещо, което ЦИК направи във всички секции на предишните избори“.

От Института за развитие на публичната среда – една от неправителствените организации, ангажирани с анализа на изборните резултати от години, заявиха в позиция, че ЦИК на практика премахва възможността за подобен анализ.

„Това е поредна стъпка на Комисията към пълно обезсмисляне на машинното гласуване и ще има изцяло негативен ефект за доверието в изборния процес“, казват оттам.

Решението на ЦИК за одобрените изборни книжа може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и той трябва да се произнесе в тридневен срок по закон. Последните изменения в Изборния кодекс не указват как трябва да изглеждат изборните протоколи и каква информация следва да съдържат. Това правомощие е оставено в ръцете на ЦИК.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)