Мартин Карбовски е осъден за дискриминация

Софийският районен съд (СРС) осъди Мартин Карбовски за дискриминация, съобщиха от Българския хелзински комитет (БХК).

[ad id=“263680″]

С решение от 27 април 2017 година, Софийският районен съд (СРС) осъжда журналиста Мартин Богданов – Карбовски за преследване като форма на дискриминация, извършено срещу правозащитника и служител на Българския хелзинкски комитет (БХК) Радослав Стоянов, в излъчено на 12 януари 2014 година по „TV7“ предаване – „Предаването на Карбовски“.

Откъс от предаването е посветен на Стоянов, който става обект на оскърбления и подигравки. Причината за това е сигнал, подаден от него до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), срещу Карбовски за женомразка статия на журналиста. Гости на водещия Карбовски в студиото са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които също участват в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация. Докато събеседниците хулят и се подиграват на Стоянов, на видеостена в студиото продължително време се излага в увеличен размер образът му и се повтаря името му.

СРС установява, че Карбовски злепоставя името и образа на Стоянов в обществото заради сигнала на правозащитника срещу него. Карбовски представя правозащитната дейност на Стоянов като „подмолна“, а него – като „доносник“. Водещият злепоставя Стоянов и като неколкократно оприличава правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм – например „гейове-фашисти“.

СРС отхвърля довода на Карбовски, че не следва да носи отговорност за изявленията си, тъй като Стоянов е обществена личност и следва да има по-голяма търпимост към обществена критика. Съгласно решението на съда, дори и да е така, това не води до извод, че свободата на словото е неограничена по отношение личността на Стоянов. СРС постановява, че свободата на словото подлежи на ограничения, когато руши правата и доброто име на друг човек.

СРС осъжда Карбовски за акт на преследване като форма на дискриминация по смисъла на т. 3, б. „а“ от Допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация във връзка с чл. 5 от същия. Преследване съгласно законовата дефиниция е по-неблагоприятно третиране на лице, което е предприело действие за защита от дискриминация. В случая действието за защита от дискриминация, предприето от Стоянов, е сигналът му до КЗД за женомразката реч на Карбовски.

[ad id=“263680″]

Съдът осъжда Карбовски да заплати на Стоянов обезщетение за неимуществените му вреди. Осъжда го и да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на ищеца, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.

„Преследването и потисничеството над маргинализираните групи в обществото – сексуални, етнически и верски малцинства – е във възход. Основно оръжие в тази битка са изопаченията, лъжите и откровените обиди срещу всеки, който защитава тези групи. Тези, които искат да възпроизвеждат омраза, стереотипи или потисничество, обясняват как те са жертви и как нацията трябвало да стане велика отново. Зад този параван обаче вършат това, което върши всеки насилник – малтретират. Днес със слово, а утре може и с юмруци. Историята е показала, че двете ги дели само крачка. Затова считам, че днешната победа не е малка. Насилниците не трябва да се хвалят и величаят, а да се наказват“, коментира Стоянов


image0 (9K)