Масло от чаено дърво – какви са ползите му за косата?

Маслото от чаено дърво е едно от най-известните етерични масла в грижата за косата, благодарение на твърденията, че може да помогне за поддържането на скалпа здрав и балансиран. Но какво точно прави и струва ли си да инвестирате в него?

В наши дни можем да се съгласим, че здравето на скалпа е от решаващо значение за поддържане на косата силна и здрава, поради което използването на подхранващи съставки, като етерични масла, в крайна сметка е от полза и за двете. Много хора обаче често пренебрегват грижата за скалпа, но той се нуждае от почистващи продукти, лечения и овлажнители точно както кожата на лицето и тялото.

Използването на етерично масло върху скалпа помага за овлажняване на косата и кожата чрез добавяне на витамини и минерали към корените на косата, насърчава растежа и намалява възпалението, натрупването и раздразнението.

Какво представлява маслото от чаено дърво?

Маслото от чаено дърво е естествено етерично масло, което се извлича от дървото Melaleuca alternifolia, което е родом от Австралия. Според дерматолози, то е широко известно със своите противовъзпалителни, антимикробни и противогъбични свойства. Растителните екстракти, като чаено дърво, са били използвани за медицински цели от векове.

В допълнение към ползите за кожата и косата, съставката също помага за борба с инфекциите и подпомага лечението, тъй като съдържа съединение, наречено терпинен-4-ол, за което е доказано, че увеличава броя на белите кръвни клетки.

Какви са предимствата за скалпа?

Благодарение на присъщите противовъзпалителни и противогъбични свойства на маслото от чаено дърво, то може да помогне за успокояване на сърбежа и раздразнението, както и да контролира свръхрастежа на дрождите, които причиняват пърхот. 

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)