Масово изнасят стари дизелови коли от Германия в България

Износът на стари дизелови автомобили от Германия през текущата година е скочил с над 20%, до 239 541 автомобила. Това съобщиха анализатори от германския Университет по приложни науки „Вюрцбург-Швайнфурт“. Заедно с Асоциацията на европейския бизнес те са изготвили изследване на автомобилния пазар.

[ad id=“225664″]

Рязко са се увеличили доставките на въпросните коли в Украйна (+136%), на второ място се нарежда Хърватия с ръст от 89,6%, а на трето място е България (+27,7%), следвана от Румъния (+26,8%). Анализаторите се базират на данните от Федералното статистическо управление на Германия, пише изданието „Automobilwoche“.

След скандала с дизела и намаляването на популярността на дизеловите автомобили, за германските автомобилни компании става все по-трудно да продадат тези коли на вътрешния пазар. Интересът към тях отслабва. Дилърите съобщават за намаляване на цените, поради което износът ще се увеличава и в бъдеше.

[ad id=“263680″]

Освен страните от Европейския съюз – Хърватия, Словения, България и Румъния, старите дизели се изпращат още в Украйна„, твърди експрет от Германия. Той коментира, че „в по-слабо развитите европейски страни“ дизеловите автомобили от Германия представлявали сериозен интерес за шофьорите, преди всичко заради много ниските цени.

Трябва да се отбележи, че износът на дизелова техника от Германия намалява към пазарите с висока техническа грамотност. Например в Норвегия доставките са спаднали с 26.6%, в Швейцария с 19.7%, а във Финландия с 9%.


image0 (9K)