Матурите, изпитите, датите: Отпадат някои автори от конспекта

Задължителните матури по български език и литература и предмет по избор за дванадесетокласниците ще се проведат съответно на 1 и 3 юни. От конспекта отпадат Никола Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Димитър Талев.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев преди минути на брифинг в Министерския съвет.

Изпитите след 7. клас ще са:

15 юни – български език и литература

17 юни – математика.

Национално външно оценяване по чужд език няма да се проведе, тъй като нито едно училище с прием след седми клас не го е включило като балообразуващо, обясни министърът.

В теста по български няма да се включват въпроси, свързани със сложното съставно изречение и сложното смесено изречение.

По литература отпадат „Бай Ганьо пътува“ от Алеко Константинов, „Заточеници“ от Пейо Яворов, „По жицата“ от Йордан Йовков и др.

Национално външно оценяване след четвърти клас тази година няма да има.

Учебната година ще приключи неприсъствено. Учебното време няма да се удължава за нито един от класовете. През лятото ще се проведат присъствено или частично част от дейности за преодоляване на образователните трудности, когато ще има възможност и за диференцирано отучване за тези ученици, които не са били ефективно или изобщо не са били включени в електронното обучение. Оценката кои не са били ефективно включени ще направят учителите.

Очаквайте подробности!


image0 (9K)