МВР знае за над 100 подслушвани протестиращи. Голяма част от документите са унищожени, каза Рашков

Министерството на вътрешните работи има данни за не по-малко от 100 подслушвани участници в протестите през 2020 г., сред които има и политици. Това каза по време на изслушване в парламента служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му имената на хората, срещу които са били използвани специални разузнавателни средства (СРС), са били „разнасяни на листчета“, които след това са били унищожавани. Рашков добави, че голяма част от документите, свързани с подслушването, са били унищожени след встъпването в длъжност на служебното правителство.

„Това е доказано по категоричен начин, не само от камерите, но и от информация от самите служители в министерството“, каза Рашков.

Министърът каза, че са подслушвани хора, за които няма данни да са извършили престъпления. Разрешенията за тази дейност са удължавани, а в някои случаи подслушването е продължавало до 9 месеца.

За пръв път за съмнения на незаконно подслушване на политици съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов. След това служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че през 2020 и 2021 са били подслушвани представители на опозиционни партии и граждански активисти.

По думите на Рашков това е станало в рамките на дело за подготвян преврат. По този начин управлението на Бойко Борисов е окачествявало протестите, започнали през юли 2020 г.

По-късно Николай Хаджигенов и Арман Бабикян от „Изправи се.бг! Ние идваме!“ показаха по БНТ документи, от които става ясно, че са подслушвани 82 политици и активисти. Една трета от тях са представители на БСП, каза Хаджигенов. Сред другите са самият той, Бабикян, Настимир Ананиев и гражданският активист Тихомир Василев.

Прокуратурата започна разследване, което беше прекратено миналата седмица. Заключението на държавното обвинение беше, че няма достатъчно доказателства за незаконно подслушване на протестиращи и политици.

Изслушването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в парламента беше по инициатива на парламентарната група на ГЕРБ. Председателката на групата Десислава Атанасова определи темата като „предизборна пушилка“.

Пред депутатите Рашков каза, че подслушването на участници в протестите е ставало по искане на Специализираната прокуратура и с разрешение на Специализирания съд.

Рашков каза, че МВР, ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ и ГД „Национална полиция“ са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация.

По думите му всички искания на прокурорите от специализираната прокуратура са изготвени в нарушение на Закона за СРС от самите оперативни работници от тези служби, а не от наблюдаващ прокурор.

Депутатите от ГЕРБ поискаха от Рашков да посочи имената на хората, за които твърди, че са незаконно подслушвани. Министърът каза, че законът не позволява разгласяването на такава информация.

„Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам имената, само че сте сбъркали името, аз не се казвам Цветан Цветанов“, каза Рашков. „Интересно как само депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС-та, а седящите до тях политици донесоха готови материали в МВР“, добави той.

Рашков съобщи, че проверката, която е назначил незабавно след формирането на служебния кабинет, е към своя край и голяма част от фактите вече са установени. Той отбеляза, че МВР е изследвало всички документи, да които е имало достъп и добави, че много от тях са унищожени.

Вътрешният министър каза, че ще предостави всички материали, включително и секретни, на парламентарната комисия, която беше създадена преди седмица с цел да установи фактите относно твърденията за незаконно подслушване.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)