МВР отнема на лиценза на охранителната фирма от „Осемте джуджета“

Министерството на вътрешните работи (МВР) започна процедура по отнемане на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“. Това стана ясно от съобщение на Главна дирекция „Национална полиция“.

Фирмата е собственост на Димитър Спасов, известен с прякора си Митко Каратиста и Марин Русев. Последно името на охранителното дружество нашумя във връзка с разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него беше разказано за схема за изземването на бизнес с асансьори, реализирана от бивши и настоящи представители на следствието и прокуратурата.

В разказа си за събитията от 2019 г. собственикът на фирмата „Изамет“ Илия Златанов каза, че охранители от фирмата са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на „Изамет“ в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

От АКФ припомнят на страницата си във Фейсбук, че още през септември 2020 г. са изпратили сигнал до МВР за изнесените в разследването им данни, свързани с нарушения от страна на „Делта гард“. През ноември 2020 г., ръководството на МВР, което тогава е ръководено от министър Христо Терзийски от ГЕРБ, отговаря, че не са констатирани нарушения.

„През май 2021 подновихме искането си за проверка, а преди месец МВР ни уведоми, че изнесените данни за закононарушения на „Делта гард“ са основателни. Заедно с това МВР ни уведоми и за 5 дисциплинарни проверки по нашите сигнали, включително на неназован директор на областна дирекция на МВР“, казват още от АКФ.

В разследването „Осемте джуджета“, собственикът на охраняваната от „Делта гард“ фирма Илия Златанов, разказа как се е обърнал за помощ към бившия ръководител на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прякора „Еврото“. Той обвини Петров, жена му Любена и спецпрокурора Димитър Франтишек Петров в редица престъпления.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)