Меган Маркъл роди момченце

Дългоочакваната новина за раждането на първия наследник на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл вече е факт. Двойката има момченце, което се е появило на бял свят по-рано днес, 6-ти май.

„Беше невероятно. Благодаря на всички за подкрепата! Все още обмисляме името“, каза самият принц Хари пред развълнуваните британци.

Теглото на бебето е 3.260 кг

Първият наследник на принц Хари e осми правнук на кралица Елизабет Втора и седми претендент за британския трон. Родителите са предпочели да не знаят пола на бебето.

 Новороденото измества в редицата за кралския престол чичото на баща си, принц Андрю – херцогът на Йорк, който е втори син и трето дете на кралица Елизабет II и принц Филип.

Радостната вест бе оповестена първо в Инстаграм акаунта на херцозите на Съсекс. Двойката умишлено не обявила новината веднага, като първоначалната информация, че раждането е започнало се появи около 13.30 ч. местно време чрез съобщение на говорителя на херцозите.

Подобна ще е и ситуацията с името на новия член на кралската фамилия, което също ще бъде обявено по-късно. Вероятно това ще стане на  специална церемония.

 Ето и няколко любопитни факта около раждането, които обаче не са потвърдени официално:

По традиция първа за раждането е научила самата кралица. Хари е бил длъжен да поддържа връзка с баба си, която трябва да научи първа за появата на бял свят на новия си правнук.

Друга подробност е, че бившата актриса е първата кралска особа, прибягнала до услугите на дула по време на раждането. Това е по предложение на майката на Меган Дория, която е инструктор по йога и силно вярва в положителната нагласа към света в подобни ключови моменти.

Освен това 37-годишната Меган решила да скъса с традицията и е избрала да роди под грижите на собствен екип, воден от жена лекар. Гинеколозите Алън Фратинг и Гай Торп – Бийстън, който е най-добрият експерт по високорискови бременности, бяха лекарите, които изродиха и трите деца на херцозите на Кеймбридж Уилям и Кейт. Те са сред най-добрите специалисти в света, но никой от двамата не присъства на раждането на Меган, която ”любезно“ отказала услугите им.

Друга традиция, която Меган не спази, е да позира с новороденото пред медиите веднага след раждането, както направи Кейт. Според херцозите на Съсекс това не било наложително, тъй като бебето няма да е директен наследник на британския престол.

Двойката обяви, че предпочита да не разпространява информация за събитието. Това означава, че Меган няма да позира за фотографите и народа пред болницата, в която е родила, както това направи съпругата на принц Уилям – кеймбриджката херцогиня Катрин. Кейт се появи на стъпалата на лондонската болница „Света Мери“ часове след раждането и на трите си деца, същото е правила преди това принцеса Даяна. Но това не е официално приета традиция за кралското семейство.

Детето ще расте в резиденцията „Фрогмор“, където от векове не е израснало нито едно кралско дете.

Очаква се съвсем скоро да бъде публикувана и първата снимка на новия член на британската кралска фамилия. Фотосът, също както краткото съобщение, оповестяващо раждането, ще бъде пуснат в Инстаграм акаунта на херцозите на Съсекс.

По етикет дворецът обявява началото на раждането, а след него пред Бъкингамския дворец ще бъде изнесено обявление за раждането и пола на детето. Името обичайно се обявява също няколко дни по-късно. Засега залозите дават преднина на Артър, Албърт, Фредерик, Джеймс, Чарлс и Филип.


image0 (9K)