Медиите в Македония: Българите – люти на Путин за писмеността

Българите се разлютиха на руския президент Владимир Путин след изненадващото му изявление, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя, а не от България. Това единодушно твърдят македонските медии, цитирани от „Фокус“.

Електронното издание „МКД“ публикува статия със заглавие: „Българите люти на Путин: Писмеността е достигнала в Русия от България, а не от Македония“. „МКД“ отбелязва бързата реакция на българските политици. Изданието цитира премиера Борисов, според когото „най-важното е че над 300 милиона души пишат на кирилица по света“, както и министъра на външните работи Екатерина Захариева, която припомня благодарността на руския патриарх Кирил към България за славянската писменост, изразена по време на посещението му в София в края на април 2012 година.

Друго македонско издание – „Локално“, извежда на водещо място приветствието на руския президент към македонския му колега, че „Русия отбелязва деня на славянската писменост, която е дошла именно от македонската земя“. Медията отбелязва гневната реакция на българските медии, които припомнят друго изявление на президента Путин, в което той благодари на България за славянската писменост с думите „Ние им дадохме свобода, а те ни дадоха азбука“.

„Курир“ препечатва официалното съобщение, което е поместено на електронната страница в Интернет на руското президентство. Там изрично се упоменава, че писмеността била „дошла в Русия от македонската земя.“

Според „Макфакс“ българският историк Божидар Димитров е определил изявлението на Владимир Путин за македонския произход на славянската писменост като „фалшива новина“.

Близкият до македонската партия ВМРО-ДПМНЕ „Телеграф“ смята, че за руския президент „няма дилеми – славянската писменост е дошла именно от Македония“.


image0 (9K)