Медик: Бирата причинява вредна дехидратация на организма

През лятото се препоръчва да се пият повече течности, но това не се отнася за бирата.

 Зухра Павлова – кандидат на медицинските науки и ендокринолог в клиниката на Московския държавен университет – изтъкна пред радио Sputnik две основни причини, поради които тази напитка не трябва да утолява жаждата ви, пише БГНЕС.

Теоретично можете да утолите лятната жажда с бира, доколкото всяка студена напитка ще бъде приятна в горещото време. Но бирата е концентрирана напитка, която помага да се намали течността в клетките и я увеличава в междуклетъчното пространство„, обясни лекарят. С други думи, бирата причинява дехидратация, но не в чист вид, а чрез преразпределение на водата в различни сектори на тялото, което води до нарушаване и влошаване на метаболитните процеси и се отразява негативно на организма, уточни Павлова.

Тя също така припомни, че бирата е много калорична напитка. И ако в жегата, когато по принцип пием повече течности от обикновено решите да предпочетете бирата пред обикновената вода, можете да напълнеете. „Можете не само да се напиете с бира, но и да изострите апетита си. Бирата бързо напуска стомаха, така че усещането за ситост е кратко и после трябва да хапнете нещо, като получавате още по-голяма доза калории. Тоест бирата провокира опасността от затлъстяване„, предупреди лекарят.

Източник: https://www.dunavmost.com/


image0 (9K)