Международен ден на детето

Международният ден на децата 1 юни е празник в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Началото си води от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.ZNAME_1 iuni_ den na deteto

Международният ден на детето е уникален с това, че има свое знаме. На зелен фон показва планетата Земя, около нея са разположени цветни фигури, символизиращи децата, които се държат за ръце.

Женевската декларация за правата на детето

Поради физическата си и умствена незрялост, децата се нуждаят от специални гаранции, грижи и специална правна защита.

Декларацията гласи:

Човечеството трябва да даде на детето всичко най-добро, което има, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:
1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно – телесно и душевно.
2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.

Кой празнува Деня на детето на Първи юни

1 юни -Международен ден на детето празнуват – Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам, Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея, Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия, …

Как се празнува у нас

В училищата и детските градини  традиционно се провеждат спортни състезания, конкурси, концерти, прожекции на филми и други съвместни дейности за отдих и развлечения.
1-vi iuni_den na deteto
По добра традиция на площади и паркове се организират конкурси за детски рисунки. Децата рисуват слънцето на настилката, мирно небе, мама и татко се държат за ръце. Любящи родители прекарат деня с детето си и му създават празнично настроение с помощта на развлечения.

На този ден се провеждат сбирки на родители и фондации, които обсъждат наболелите проблеми. Щедри спонсори правят дарения. Особено внимание е отделено на домове за сираци, многодетни семейства, деца от семейства в неравностойно положение и деца, страдащи от сериозни заболявания.


image0 (9K)