Менте се оказала най- скъпата в света чаша уиски, платена от китайски милионер

Най-скъпата в света чаша шотландско уиски, за която китайски милионер плати рекордната сума от почти $10 000, е била от бутилка менте, пише dir.bg
Чжан Вей, който е на 36 години, купил чаша от напитката в един от хотелите в курорта Сен Мориц, Швейцария.

[ad id=“225664″]

Бутилката уиски „Макалън“, която се предполагаше, че е произведена през 1878 г., била отворена специално за него. Купувачът изпил само 200 милилитра и останал доволен от вкуса, въпреки че се въздържал от допълнителни коментари.

Би Би Си отбеляза, че автентичността на напитката породила съмнения у експертите, които забелязали несъответствия между корка на тапата и етикета на бутилката. Хотелът решил да направи експертиза на бутилката в Шотландия и тестовете показали, че скочът е „смесен“ (съдържа 60 % малц и 40 % зърно) и е произведен след 1970 г.

[ad id=“255238″]

От швейцарския хотел уверяват, че не са знаели за фалшификата. Управителят получил бутилката преди 25 години от своя баща.

Администрацията на хотела е върнала парите на милионера. Собственикът на хотела лично е отишъл до Пекин, за да съобщи резултатите от експертизата на Чжан Вей. Китаецът не се е разсърдил, а благодарил за честността.

„Макалън“ е известна като предпочитаната от Джеймс Бонд марка шотландско уиски.


image0 (9K)