Мерките срещу COVID-19: тежки глоби във Великобритания, Нова Зеландия „отвори“ Окланд

Дезинфекция на сграда на Центъра за настаняване на деца с увреждания в Хасково (снимката е от 18 август).

Първата тежка глоба за нарушение на забраната за събиране на много хора на едно място без разрешение и без спазване на изискванията за дистанция беше наложено през уикенда във Великобритания.

Организаторите на събиране с над три хиляди души в Южен Уелс понесоха по-тежките санкции, наложени неотдавна от властите в страната заради новото увеличаване на случаите на зараза от COVID-19. Те бяха глобени в неделя вечерта с 10 хиляди паунда, предадоха информационните агенции.

Полицията определи като безотговорно поведението на организаторите и участниците в партито, провеждащо се близо до уелския национален парк Брекън Бийкън.

През деня двама души пък бяха арестувани в Лондон за неспазване на социалната дистанция на друго събиране – антирасистки протест, в който са участвали около 400 души.

В понеделник беше вдигната триседмичната блокада на град Окланд в Нова Зеландия, наложена от здравните власти заради установеното там огнище на коронавирусна зараза.

Правителството обяви, че огнището е поставено под контрол и скоро ще бъде премахнато.

От понеделник са отворени училищата, фирмите минават към нормален режим на работа. Отменена е забраната за пътуване извън града.

Остават в сила в цялата страна изискванията за социално дистанциране. Всеки над 12-годишна възраст трябва да носи маска в обществения транспорт.

„Нашите тестове показват, че е малко вероятно да има COVID-19 някъде другаде в страната и ние искаме да го запазим така“, каза премиерът Джасинда Ардърн.

В България за последното денонощие са установени 26 нови случая на зараза с коронавирус при направени 1470 PCR теста, показват официалните данни, публикувани в Единния информационен портал.

Според данните, за последните 24 часа са починали 8 души, а излекуваните са 60.

В болниците са настанени 726 пациенти, 63-ма са в интензивни отделения.

Ниският брой регистрирани новозаразени е свързан и с относително малкия брой направени тестове. Остават почти на едно равнище случаите на починалите от заразата в последните десетина дни.

Повече информация за развиетието на пандемията ще намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България – факти и дати.

По света регистрираните случаи на коронавирус са над 25 милиона. Най-тежко засегнатите държави остават САЩ и Бразилия, но през последните седмици броят на новите случаи в Индия е по-висок отколкото в тези страни.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)