Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Метрото ще се разшири с две станции в "Люлин"
Метрото ще се разшири с две станции в "Люлин"

Снимка БГНЕС, архив

Дружеството на Столична община „Метрополитен“ обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те ще се намират в „Люлин“, като след съществуващата едноименна станция първият метродиаметър ще бъде продължен под бул. „Царица Йоанна“ към Околовръстния път. Общата прогнозна стойност на търга е 142 млн. лв. без ДДС, като всяка от станциите е обособена в отделна позиция- за 68 млн. и 74 млн. лв.

Крайният срок за внасяне на документи за участие в обществената поръчка е 18 юли, пише „Сега“. От документите личи, че планираният старт на строителството е декември т.г. и че времето за изграждане на двете станции е 36 месеца. По-близката спирка до Околовръстното ще е с дължина 159 м. и с подземна разгъната застроена площ от 4,6 дка. Дължината на пероните ще са по 105 м., а широчината им ще е 4,5 м. Предвидени са 6 вход-изхода, като две от тях ще правят връзка с бъдещ буферен многоетажен паркинг, който не е предмет на обявената поръчка. Втората метростанция ще е с дължина 164 м. и с подземна РЗП от 6,6 дка. Дължината на пероните ще е 102 м., а широчината им – от 4,70 м до 5,70 м.

В момента се строят 10 нови станции на столичното метро. Три от тях са част от третия метродиаметър и представляват продължение на линията от ж.к. „Хаджи Димитър“ към ж.к. „Левски“. Други шест спирки отклоняват същия диаметър след „Орлов мост“ към Военна академия, ж.к. „Гео Милев“ и „Слатина“ до зала „Арена Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“ при Окръжна болница.

В още по-напреднал етап е изграждането на станция от първия лъч, който се намира между съществуващите „Обеля“ и „Сливница“. Тя ще прави връзка с нова ж.п. и нова автогара, които ще обслужват пътници от и за Кюстендил, Банкя, Божурище, Сливница и Драгоман.

Освен тях неотдавна Столична община представи и проекта за продължение на метрото след МС „Витоша“ към квартал „Кръстова вада“ и „Студентски град“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)