МЗХ дари грейдер на манастира в Атон

Манастирът  притежава над 16 хил. дка земя

Министерство на земеделието и храните, чрез Югозападното държавно горско предприятие, предоставя безвъзмездно специализирана техника за поддържане на пътната мрежа на стойност 173 640 лева в имотите на Зографската света обител в Атон.

Съоръжението е грейдер, чието основно предназначение е за поддържане на пътища, но може да се използва и за противопожарни цели, което е от особено значение в район, в който често възникват горски пожари. Решението на МС е взето предвид значимостта на Светата обител. Това е единственият български православен манастир в монашеската република Света гора на полуостров Атон.

„Дарението е в изпълнение на Решение на Министерски съвет и ще съдейства за подобряване състоянието на пътищата водещи до манастирската обител, както и тези в околностите на манастира, който притежава над 16 хил. дка земя. Наличието на тази нова техника ще разшири възможностите на манастира да управлява пълноценно имотите, които притежава”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който присъства на връчването на дарението в Атон.

Това е второто дарение, което министерството на земеделието и храните прави.

Миналата година беше предоставен високопроходим специализиран автомобил за гасене на пожари в горски територии.


image0 (9K)