Сакар нюз

От Сакар нюз април 1, 2022 09:20

Миграция и местно развитие: ретериториали-<br />зация и ревитализация на отдалечени региони“> </span> </p>
<div class=

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 -31 март 2022 г., брой 12/990, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Съставителство и научна редакция проф. Анна Кръстева и доц. Евелина Стайкова

Колективната книга има двойна цел:
• Да анализира връзката миграция и развитие, влиянието на миграцията в широка палитра от аспекти – от икономиката до културата, от обществото до правата, от политически и ксенофобски употреби на миграцията до иновативни практики на включване.
– Да се фокусира върху Харманли и Хасковския регион. Те са избрани поради четири групи причини:
– нарастването и диверсификацията на миграционните потоци в последните години;
– изграждането на Регистрационно-приемателен център за бежанци в Харманли, който променя за кратко време бежанско-миграционния профил на града;
– граничния характер на региона до Гърция и Турция и вплитането на два вида проблематики – политики и практики на граници vs политики и практики на миграция и мобилност;
– динамичните и противоположни процеси на обезлюдяване и детериотирализация поради емиграция, от една страна, на ретериоториализация и ревитализация чрез имиграция, завръщане, вътрешна и международна мобилност, от друга страна.
Книгата обхваща няколко групи въпроси:
• Харманли и Хасковският регион в сравнителна перспектива с други региони в България и Европа в икономически, демографски, социален, етно-културен план и миграционен план;
• Анализи на разнообразните форми на миграция и мобилност – от бежанци до англичани, холандци и други западно-европейци, от рускини и други представители на пост-съветското пространство до предприемачи от съседни страни и завръщащи се от международна и вътрешна миграция и мобилност. Специфично внимание ще бъде насочено към децата бежанци и мигранти и жените в миграция.
• Икономически аспекти на миграцията – РПЦ в Харманли като един от най-големите работодатели в града, имигрантски бизнес, българският бизнес по отношение наемане бежанци и мигранти, бизнес и заетост на завръщащите се от миграция (международна и вътрешна), социално предприемачество и др.
• Социално-културни аспекти на миграцията със спeцифичен акцент върху правата – форми на интеграция, включване, приемане на бежанците и мигрантите, дейност на неправителствени и хуманитарни организации за защита правата на бежанците и мигрантите и за социални услуги, мигранти и бежанци като актьори на включване, образователни практики за интеграция на децата (училищни и неформални), интеркултулни аспекти на местната празничност.
• Политизация на миграцията – дейност и прояви на националистически партии, анти-бежански акции;
• Политики и практики на граница – границата като аргумент за избор на региона от мигрантите, обживяването на границите във всекидневните практики на местните жители и на мигрантите, съвместни трансгранични инициативи.
Срокове и изисквания:
– Резюме (до 300 думи) и кратка биография на автора – 25 март
– Отговор за приемане на статията – 31 март
– Предаване на статиите (4000 – 6000 думи, Harvard style of referencing) – 30 юни
– Коментар на редактори и рецензенти – 15 юли
– Финални версии – 15 август
https://fb.watch/aPjWo9PMqH/
N.B. Има малки разминавания в сроковете, обявени във видеото, и в тази покана. Валидни са сроковете от настоящата покана.
Очакваме с интерес оригинални предложения. На разположение сме за въпроси и обсъждания,
Анна Кръстева ([email protected]) и Евелина Стайкова ([email protected]).

Сакар нюз

От Сакар нюз април 1, 2022 09:20