Мими Виткова: Мерките не се спазват, болните влизат в болница късно

Няколко са причините за нивата на заболеваемост и смъртност от COVID -9, каза д-р Мими Виткова, бивш здравен министър в предаването „Брюксел 1“.

„Първо, мерките не се спазват, на това сме свидетели всички – санкции няма, от друга страна и сериозни проблеми има в самата здравна система. Болните от COVID постъпват късно в болница. Извънболничната помощ не е включена активно в наблюдението на тези болни, защото имаме заразяване, за което в рамките на дни всеки човек смята, че има обикновена хрема и обикновени болки в гърлото, причинени от някакво друго вирусно заболяване. Ние нямаме активно издирване на населението. Вече имаме дифузно разпространение, но в същото време най-често пациентите сами си поставят диагнозата, отивайки да си направят тест, тоест при всяко едно неразположение грамотният и интелигентен човек отива да си направи тест. Оттук насетне обаче проследяването на контактните хора с този човек и на работното му място, и в домашната среда го няма, защото в нашите структури районните центрове по здравеопазване извън София и големите градове – те са по 15-20 човека, не могат да обхванат населението на цяла една област, за да видят кой с кого е контактувал, за да може да се прекъсне връзката.“, обясни тя.

Според д-р Виткова правителството е постъпило добре, като е поискало да се отвори европейският механизъм за помощ.

„Ние виждаме, че други държави са се възползвали вече от този механизъм и все пак има луфт от време, в който от неговото задействане до реалното приложение са необходими дни, седмици, така че това, че вече получихме разрешението мисля, че е добър ход на правителството. Румъния се възползва от това нещо, включително за медицински специалисти, даже Сърбия предостави на Румъния апаратура за обдишване. Въпосът е оттук насетне какво правим. Ние имаме един сериозен здравен проблем, то не само ние, нашият показател по отношение на смъртността е катастрофален и за мен е необичайно, че до момента нямаме един задълбочен анализ каква е причината за тази висока смъртност у нас – къде е проблемът: в обществото, в неспазването на мерките, в липсата на контрол за тяхното спазване или проблемът е в здравната система или и в двете събрани заедно,“ допълни Виткова в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)