Министерството на икономиката обяви 8-те фирми с най-големи кредити от ББР

Министерството на икономиката публикува имената на фирмите, които са най-големите получатели на кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР). Ден по-рано икономическият министър Кирил Петков съобщи, че само 8 фирми са получили почти 1 млрд. лева, което той не приема за нормално.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР, съобщи министерството. Целта на комисията е да провери дали отпуснатите кредити над 1 млн. лева съответстват на закона и устава на банката.

„Поради големия обществен интерес“ министерството публикува и списъка на осемте най-големи кредитополучатели:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

Слънчев ден АД

Благоевград-БТ АД

Роудуей кънстракшън АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

Параходство БМФ АД

Транспект АД

Инса Ойл ЕООД

В свои разследвания „Капитал“ свърза фирмите „Слънчев ден“, „Благоевград БТ“, „Маркет инвестмънт“/“Техномаркет“ и „Интернешънъл инвестмънтс“ с Делян Пеевски.

Дружеството „Роудуей кънстракшън“ е свързвано от изданието с Румен Гайтански-Вълка. Новосъздадената фирма е финансирана със 150 милиона лева, за да купи малка местна компания, дотогава собственост на фирмата на Гайтански „Био майнинг“. „Параходство БМФ“ е на братята Кирил и Георги Домусчиеви

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков е сключил договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР). Така ББР вече е 100% държавна.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)