Министерството на културата ще иска от държавата още 3 млн. лв. за българското кино

„Много естествено е да има спорове, понякога и препирни, важното е да се взимат решения, добри за развитието на страната и обществото“, коментира министърът на културата трусовете „Обединени патриоти“.

[ad id=“225664″]

Доста време държавата не е реагирала към българското кино, в новия бюджет ще поискаме към 3 милиона лв. повече да влязат там, за да се покаже жест на внимание и по-голяма устойчивост. В момента за кино се отпускат 14 милиона лева на година, искаме да станат 17 милиона. Това заяви в ефира на Канал 3 министърът на културата Боил Банов.

По повод обявената от БСП нова визия за България и слуховете за предстоящи предсрочни избори, министър Банов каза, че не се притеснява за поста си. „Никой не се е родил министър, не се тревожа за поста си. Не виждам алтернатива на демократичното развитие на страната, това е със сигурност“, подчерта той.

[ad id=“263680″]

„През тези вече почти 30 г. е ясно, че не всичко е направено по най-добрия начин, но едно е ясно – вървим по един демократичен път“, обяви Боил Банов.

„Обикновено нещата, които БСП прави, по моя скромна оценка, са свързани с влизане на държавата в икономиката. Който счита, че държавата може да влезе и да управлява пряко – от вашата телевизия до всичко друго, българските граждани може да дадат своето волеизлияние на изборите“, отбеляза министърът.

Запитан от водещия дали го притесняват искрите между „Атака“ и НФСП в коалицията Обединени патриоти, Боил Банов отвърна: „Мен лично, защото съм човек на културата и познавам развитието на света, повече би ме притеснявало ако няма искри и спорове – тогава е вече лошо, тогава се връщаме в едно друго време. В което всички единодушно взимат 100% решенията. Така не става. Много естествено е да има спорове, понякога и препирни, важното е да се взимат решения, добри за развитието на страната и обществото“, посочи Боил Банов.

[ad id=“236993″]

„Трябва да разберем, че това е демокрацията – призиви за оставки, протести. Ключът е за какво са тези протести. Ако е нещо, което не е направено, допусната е грешка – това е смисълът на протестите, те са една червена лампа, коректив, те помагат да се развива и правителството, и обществото. Но когато има дребнотемие, празнодумство – тогава е малко тъжно“, отбеляза още министърът на културата.


image0 (9K)