Министърът на регионалното развитие с разкрития за ситуацията в държавната компания „Автомагистрали“

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е извършила проверка на договорите, сключени за укрепването на 84 свлачища у нас. Контрактите са от 2019 година.

Проверихме ”Автомагистрали” ЕАД. Темата е свързана с една група обекти, наречени „свлачища и срутища и укрепване на пътни платна“. 25 фирми държат 182 милиона лева публичен ресурс от „Автомагистрали“ АД. Извикахме на среща всички фирми, които са получили пари от дружеството, но нито една не се яви и нямам впечатления„, обяви пред журналисти министър Комитова, цитирана от ЗАРАТА.

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна. Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството „Автомагистрали“, което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта„, подчерта Комитова.

Оказва се, че срокът за укрепване на свлачищата е края на 2021 година. До момента няма никаква вероятност тези обекти да бъдат изпълнени:

Към днешна дата, от всичките 84 обекта е изпълнен само един. Това е срутището до Рилския манастир, за което са похарчени 6 милиона лева. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители. Останалите 83 обекта са във фаза на проектиране. Всеки знае, че минават години, докато се издаде разрешение на строеж„, обясни министърът.

Друг важен момент е, че договорите били само за изготвяне на технически проекти и разрешително за строеж, както и за осигуряване на материали и техника. Те обаче не предвиждат самото изпълнение на обектите, нещо което министър Комитова определи като „нелогично“.

На въпрос – какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани.

Зададохме си въпрос – било ли е възможно да не раздаваме тези пари, по тези договори, преди получаването на разрешение за строителство? Това беше и причината за освобождаването на ръководстовот на АПИ„, допълни министър Комитова.

Тя е категорична, че е било напълно възможно да не се дават предварително пари за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

Тези факти ще бъде изпратени за проверка на Националната агенция за приходите и на АДФИ, за да се види дали има нарушения при изразходването на средства от държавния бюджет.

 

 


image0 (9K)