Министър Ангелов: Има бум на желаещи за ваксиниране от първа и втора фаза

„Ако продължим в същия дух и нагласата на хората да се ваксинират продължи да расте, с темпа на ваксинация и с пристигането на ваксини до края на лятото можем да постигнем т.нар. колективен имунитет в нашата страна.“ Това каза здравният министър Костадин Ангелов в Сливен, където провери каква е ситуацията с коронавируса и натовареността на болниците. Той се срещна с директора на лечебното заведение д-р Васислав Петров и кмета на община Сливен Стефан Радев.

Според него има бум на желаещи от първа и втора фаза да се ваксинират и се насочват ваксини натам.

„До момента бяхме почти приключили първа и втора фаза. Има изключително голямо желание от лекари, медицински сестри и санитари да се ваксинират. Те не са имали такова желание по време на стартиралата първа фаза, същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и натам. Бяхме стигнали до трета фаза, сега се връщаме пак на първа. За мен е важно, че успяхме да убедим хората да желаят да се ваксинират и от около 27% желаещи да го направят в началото, сега те са вече 63%“, обясни Ангелов.

„Вчера почти 15 000 българи са се ваксинирали, продължаваме с този темп. Имаме уверението на премиера за доставката на допълнително количество ваксини в страната. Надявам се след тази договореност да засилим темпа и възможността хората да избират каква ваксина да си сложат“, каза още здравният министър.

Той посочи, че е разбираем отливът на желаещи да се ваксинират с „АстраЗенека“. По думите му е нормално хората да се страхуват, когато четат различни неща в публичното пространство.

„Имаме категорично мнение на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е безопасна и ефикасна. Има същото заключение и за останалите ваксини. Колкото повече хора се ваксинират с тях, толкова по-малко ще загубят живота си“, каза Ангелов.

„Ситуацията в Сливен вече е под контрол, градът ще се справи с натиска. В момента в болницата няма много млади хора. Има бременна жена с положителен тест, тя е в стабилно състояние и ще бъде изписана“, информира на място здравният министър.

„Допълнителни 10 концентратора ще тръгнат днес към област Сливен. По отношение на плазмата, тъй като в момента има ограничаване на дарителите, кметът на града възнамерява да направят акция за осигуряване на допълнително количество кръводарители. Дотогава ще бъде пренасочено достатъчно количество от необходимия биологичен продукт от София и Стара Загора“, обясни проф. Ангелов.

В МБАЛ-Сливен има 500 легла, от които 150 са за пациенти с коронавирус. 130 са заетите легла, шест са пациентите с ковид в реанимация, стана ясно от изнесените данни. По думите на Костадин Ангелов единствената нужда на болницата към момента е осигуряването на допълнително количество ремдесивир, който ще бъде доставен в понеделник.

Организацията на Спешната помощ в областта е много добра, отчете още проф. Ангелов.

„На ден има между 35 до 40 повиквания. Вчера са били 38 – 17 са за пациенти с ковид. Имаме свободни легла за пациенти в град Сливен. Има всички необходими медикаменти и консумативи“, съобщи още министърът.

98 са новозаболелите жители на област Сливен за последното денонощие. С тях общият брой болните възлиза на 1338 души, съобщиха по-рано от Областния кризисен щаб. 260 лица са хоспитализирани.


image0 (9K)