Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС

Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС

С декларациите по повод 10 години от геноцида срещу арменците в Османската империя започна пленарният ден на депутатите.

Христо Даскалов от ПП- ДБ посочи, че исторически арменците и българите имат дългогодишни традиционни връзки. „Масовото изтребление е унищожаване на хора, за да се сложи край на тяхното съществуване и сега разпръснатите в света арменци отбелязват 24 април в памет на жертвите“, каза той.

Атанас Зафиров от БСП коментира, че днес е ден в памет на починалите при геноцида арменци и припомни, че през 2015 г. НС призна геноцида и така България се вписа сред онези 35 страни, които признават извършеното престъпление.

„Нека да отдадем своята почит към жертвите и да не проявяване търпимост към подобни деяния и да не забравяме историческата истина“, призова социалистът.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че днес парламентът трябваше да започне работа с минута мълчание в памет на тези, които са безмилостно убити и изклани.

„Това е първият и най-големият в историята на човечеството геноцид. Минута мълчание обаче нямаше, защото според управляващото мнозинство годишнината не била кръгла, така днес НС се закичи за пореден път с клеймото на позора, позор за ГЕРБ, за ПП-ДБ и за липсващото в пленарната зала ДПС, които обслужват чужди интереси“, обвини той.

След това Атанас Зафиров призова за минута мълчание и депутатите станаха на крака, за да почетат паметта на жертвите на геноцида.

Председателят на НС Росен Желязков обаче остана на мястото си и обясни, че тази процедура на социалиста не е била допустима.

„Очевидно г-н Зафиров се изкуши да наруши правилата, когато се отбелязват кръгли годишни, има минута мълчание, а не се изпълняват прищявки на депутати“, настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)