Мистерията в музиката. Шаде, която винаги държи хората в очакване

Мистерията в музиката. Шаде, която винаги държи хората в очакване

Музиката навлиза в живота ѝ късно, а тя самата навлиза в света на музиката дори още по-късно. Това обаче не ѝ пречи да стане една от най-популярните британски певици. Тя е Шаде и във вторник стана на 65 години.

Шаде е родена на 16 януари 1959 г. в Нигерия. Истинското ѝ име е Хелън Фолашаде Аду, но никой никога не я е наричал с първото ѝ име. Още от малка родителите ѝ казват Шаде, накратко от Фолашаде. По-късно това става и музикалният ѝ псевдоним.

Баща ѝ е нигерийски професор по икономика, а майка ѝ – английска медицинска сестра. Двамата се запознават в Лондон, а след това се местят в Нигерия. Само четири години по-късно обаче те се развеждат, а Шаде се мести във Великобритания заедно с майка си.

Като малка тя е обсебена от книгите. Казва, че майка ѝ никога не е била почитателка на музиката, заради което е „лишена“ от нея, докато расте.

„Когато станах на около 13 години, започнах да слушам пиратски станции и това наистина промени живота ми, защото поп станциите не ми бяха толкова интересни“, казва тя в интервю, публикувано в Red Bull Academy Magazine.

Открива джаза няколко години след това. Но твърди, че музиката, която групата ѝ прави, не е джаз. Не отрича обаче влиянието му.

„Просто се опитваш да запишеш нещо, което да ти харесва и което би си купил. Не казвам съзнателно, че искам тази песен да звучи като онази, но това се случва“, казва Шаде.

На 17-годишна възраст започва тригодишна програма по мода и дизайн в Колежа за изкуство „Сейнт Мартин“ в Лондон. След като се дипломира, за кратко работи като модел и дизайнер на мъжки облекла.

Шаде навлиза в света на музиката за първи път, когато е на 21 години. Тогава тя се съгласява за кратко да замести вокалистката на фънк групата Arriva, която е сформирана от нейни приятели. След това преминава през друга фънк група – Pride, преди да се откъсне от нея заедно с част от колегите си и да основе едноименната си група – Шаде.

Още с първия си албум „Diamond Life“ през 1984 г. бандата има голям успех. Част от него са песните „Your Love Is King“ и „Smooth Operator“. Този албум носи на групата „Грами“ за най-добър нов изпълнител.

„Когато влезеш в студиото, трябва да бъдеш наистина смел и да не мислиш за крайния резултат, а просто да мислиш в настоящия момент и да правиш това, което смяташ за правилно. Да го чувстваш, а не да мислиш за него“, казва тя, цитирана от филмовия сайт IMDB.

Вторият албум „Promise“, издаден година по-късно, се радва на подобна популярност и е последван от световно турне. Той включва хита „The Sweetest Taboo“, който се задържа в американските поп класации в продължение на шест месеца.

През 1988 г. Шаде тръгва на второ световно турне, което съвпада с издаването на третия им албум – „Stronger than Pride“.

Три години по-късно Шаде издава следващия си албум – „Love Deluxe“, който включва сингъла „No Ordinary Love“, спечелил Грами. След последвалото световно турне Шаде се оттегля от прожекторите. Те никога не са били самоцел за нея. Самата тя рядко дава интервюта.

„Магията и мистерията са в самата музика. Ако знаете твърде много за някого, това може да отклони вниманието ви от това, което той наистина прави. Тогава хората се превръщат в знаменитости, а не в творци, и е лесно да преминете тази граница и да се оставите на течението“, казва тя.

Шаде на свой концерт през 2001 г.
Шаде на свой концерт през 2001 г.

Групата се събира 10 години по-късно, за да създаде албума „Lovers Rock“, който също печели „Грами“ за най-добър поп вокален албум. Следва ново световно турне и ново 10-годишно прекъсване. През 2010 г. се появява шестият албум на групата – „Soldier of Love“.

След поредната пауза през 2018 г. Шаде създава песента „Flower of the Universe“ за саундтрака на филма „Гънка във времето“. Същата година се появява и засега последната песен на групата – „The big unknown“, за криминалната драма „Вдовици“.

„Тя е красива, специална, загадъчна, има отличителен глас и външен вид. И освен това, за разлика от мен, знае как да създаде очакване и да не прекалява, така че хората да са много развълнувани, когато тя се завърне“, казва американският певец Джон Леджънд в интервю за Forbes.

През 2022 г. в холивудските среди започват да се разпространяват слухове, че Шаде готви нов албум. Засега обаче няма официална информация дали това е вярно. Едно обаче е ясно – 10-те години от издаването на последния албум на групата вече са отминали.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)