Мистични първостихии лекуват в древно тракийско светилище в Странджа

Пътешествие към Светилището на Космическото изцеление – Индипасха, тракийско оброчище, легнало под надвиснала скала с бликащ в основите ѝ лечебен извор, животворяща вода. Странно чудо в потайната Странджа, където преди десетина хилядолетия са били прихванати в един уникален светилищен комплекс земната и небесната енергии.

[ad id=“225664″]

На самото място ще се наплискате с водата от целебния излак, да се отворят очите ви, както за прелестта на света, така и за пътя на Духа. Ще видите как през хилядолетията са се заемали, допълвали и надграждали магични практики и като оставите грижите и болестите там, ще си вземете вода от свещения извор за вкъщи.

„Изведнъж попадате в един скалист каньон, стръмен, страшен, никога неогряван от слънце. Целият каньон всъщност е великата утроба на Майката-Земя-Космос. От времето на траките… Това светилище почита тези първостихии и хората вярват, че там се лекуват, защото цялата тази древна посветителна обредност в знанието за света, за Космоса, за хората, за сътворението е преминала през хилядолетията като проглеждане, като виждане, поради което те вярват, че най-лековита е водата за очи.”
Проф. д.и.н. Валерия Фол

„Повярвах и оздравях! Не мога да си го обясня освен с вярата! Не разсъждавам за тези неща! Аз просто се научих да приемам всичко!” – разказва във филм на бТВ излекувана от водите на Индипасха.

[ad id=“263680″]

Индипасха е предполагаемо древно тракийско скално оброчище намиращо се в близост до село Сливарово на територията на природен парк Странджа. Твърди се, че Индипасха е започнало да действа като култово място преди повече от 2000 години, но за конкретна датировка до сега не съществува научна хипотеза. Има предположения, че името на оброчището означава „след Пасха“ или дори „анти Пасха“ – т.е. „срещу Великден“, но тези предположения не почиват върху конкретни научни доказателства.

Пътеводител

Достъпът до местността Айзмен дол (където се намира светилището Индипасха) може да се осъществи от пътя между град Царево и град Малко Търново. От южната страна на моста над река Велека (местоността Качул), в източна посока от дясната страна по течението на реката започва застлан с чакъл горски път, който води до село Кости. Още в началото, в дясно от пътя, остава малък параклис „Света Богородица“ с чешма до него. След около 6,5 km има отбивка от пътя вдясно по стръмнина и води нагоре в горският масив. За отбивката има табелка, както и надпис „Пазете от пожар“. Следвайки пътя, до мястото може да се стигне пеш за около 20 минути.

[ad id=“236993″]

Алтернативен начин за достигане до местността Индипасха е по пътя от град Малко Търново към село Сливарово. На няколко километра преди селото има указателна табела от лявата страна на пътя, която дава посоката към мястото. Пътят не е в добро състояние, но за сметка на това има доста упътвания. Като се следват табелите, след около 20 минути пътят излиза до мястото над светилището, където има поставени дървени маси и пейки. От това място, между две дървета, като импровизиран вход започва стръмното спускане към Индипасха.


image0 (9K)