Митове за спестяване на гориво

Когато цените на горивата поскъпнат, шофьорите започват усилено да си споделят от уста на уста съвети за спестяване на гориво.

[ad id=“225664″]

Ето някои от най-любопитните „съвети“, които не работят, събрани от сайта NerdWallet. И някои предложения вместо тях, които могат наистина да намалят разхода ви на гориво.

Използването на добавки

В сервизи и форуми често се говори за тайнствените течности, които ще намалят драстично разхода ви на гориво, ще подобрят невероятно работата и дългодействието на двигателя. Някои интернет „експерти“ предлагат добавянето на малко количество ацетон. Тестове показват, че почти никога тези добавки не работят – освен ако двигателят ви не е в лошо здраве, а ацетонът дори може да разгради част от уплътненията.

Какво работи? Слагайте веднъж годишно добавка за почистване на инжектори, за да работи двигателят добре.

[ad id=“237001″]

Изключването на климатика

Работата на климатика изисква допълнителна енергия, така че двигателят работи по-усилено и гори повече гориво. Това е така, но само донякъде. Ако изключите климатика, най-вероятно ще искате да си отворите прозоците – и така ще елиминирате всяка потенциална полза, като нарушите аеродинамичността на автомобила.

Разбира се, в града при ниска скорост това не е особен проблем, но на дълъг път оставете климатика включен.

Какво работи? Колкото по-бързо шофирате, толкова по-важна е аеродинамичността. Затова избягвайте излишните багажници на покрива и други подобни, както и твърде високите скорости.

Зареждането с бензин рано сутрин

Течностите се сгъстяват при ниски температури, затова зареждането рано сутрин, когато е по-хладно, означава, че получавате повече за парите си, нали?

Всъщност не, защото горивото се държи в подземни резервоари и там промяната на температурата в рамките на деня е минимална.

Какво работи? Всъщност зареждането рано сутрин може да ви спести гориво по друга причина – малко вероятно е да чакате на опашка.

[ad id=“238430″]

Всякакви джаджи, които пестят гориво

Създателите на такива джаджи, или маркетинг мениджърите, притежават завидна креативност. И макар че е трудно да повярваме, че някой все още се хваща на тази измама, джаджите, които пестят невероятни количества гориво чрез включването им в гнездото на запалката, все още се продават и в България.

Наскоро Popular Mechanics пък откриха, че устройството, което върти въздуха преди да го вкара в двигателя, всъщност увеличава разхода.

Какво работи? Поддържайте автомобила си и сменяйте навреме филтрите – или дори по-рано, ако изглеждат твърде замърсени.

Твърде надути гуми

По-малко съпротивление при търкаляне означава по-малко консумирана енергия. Това е вярно. Както е и вярно, че поддържането на точно напомпаните гуми е много важно. Но минаването над предписаното от производителя не води до ползи, а всъщност ще спомогне за по-бързо изтъркване на гумите, по-дълъг спирачен път и ще намали сцеплението.
dunavmost.com


image0 (9K)