Млада Стара Загора показа българските традиции в международен форум

С много групови игри, интерактивни дейности и лекции се проведе проектът “Entrepreneurial Leadership Lab 2017 Bulgaria”, който се състоя в хотел Сити, Стара Загора. Сред 36-те участници имаше петима старозагорци. Специално за ЗАРАТА Диана Кирова, възпитаничка на Търговската гимназия, разказа за събитието.

Проектът е по програма Еразъм + на Европейската Комисия и се администрира в България от Центъра за Развитие на човешките ресурси. Организатори на събитието бяха амбициозни младежи от организация „Академия на успеха“ (Academy of Success).

Erazam_Diana_Kirova (4)Домакините провеждат за шести път такъв проект на територията на страната и тази година решиха да го направят в града на липите, за да може да покажат част от културните и исторически паметници на града и да запознаят гостите с историята му. Освен това всички участници от България много дейно популяризираха българските традиции, обичаи и изненадаха с народни танци, мартеници и вкусни гозби своите гости. Танцувахме българска ръченица, право хоро под звуците на гайда и заедно с танцьорите от Етно Зара увлякохме всички участници на хорото. И тъй като правото хоро е най-лесно, чужденците успяха да го заиграят, с усмивка от спомена продължи Диана.

В проекта взеха участие 36 души от 12 различни държави (България, Испания, Франция, Италия, Хърватия, Полша, Словакия, Македония, Гърция, Кипър, Естония, Румъния). Чрез тренировъчния курс млади хора и лидери от тези държави се събраха заедно за няколко дни, за да усъвършенстват своите знания, умения и поведение по зададената тема. Дневната програма бе изпълнена с много занятия, водени от опитни треньори в областта. Този  курс спомага развитието на инициативата и креативността на участниците в него и оказва директно влияние върху бъдещето им чрез едно обучение в неформална среда с хора от различни националности.

Друга немаловажна цел е комуникацията, приятелствата и идеите на младите и активни граждани на ЕС. С тази идея по време на проекта бяха отделени няколко вечери, в които участниците от различните държави да разкажат за мястото откъдето идват, да покажат национален танц/облекло, традиционни ястия и напитки, подготвени презентации с исторически монументи, както и да направят интерактивни игри, свързани с отделните държави, членки на ЕС, завърши разказа си младата старозагорка Диана Кирова, която вече е студент и много успешно се включва във всякакви международни инициативи.


image0 (9K)