Младежи мерят кръвната захар безплатно в Стара Загора неделно

Безплатно измерване на кръвна захар организират младежите от Интеракт Клуб Стара Загора, младежката програма на Rotary club Stara Zagora.

Инициативата по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, ще премине под мотото „Сладко е да си здрав“. Тя ще се проведе на открито на площада пред Община Стара Загора, съобщиха организаторите Гергана Желева и Антоанета Андреева, предаде Радио Стара Загора.

„Партньорите ни от Асоциацията на студентите-медици в България (АСМБ – Стара Загора) ще наблюдават и ще ни съдействат по време на измерванията. Кампанията има за цел да повиши информираността на обществото за индивидуалния риск от диабет, ранното му диагностициране и профилактика“, съобщиха организаторите.

Половин милион българи страдат от диабет. От тях 40% не знаят, че са болни, а ранното откриване на заболяването е от голямо значение при профилактиката. Основните рискови фактори за развитие на болестта са наднорменото тегло, начинът на хранене, намалената физическа активност и стресът. Правилният начин на живот е ключът към превенцията на захарния диабет.

 


image0 (9K)