Младеж, за да се изфука пред приятели, нападнал панда в зоопарк

Пандите предизвикват умиление даже само на снимка и не може да си представим, че някой може да прояви агресия към тях. Но ето, че и такива неща се случват. Служители на зоопарк в провинция Дзянси, Южен Китай, съобщиха, че млад мъж е прескочил през оградата, за да се сбие с възрастна мъжка гигантска панда. Младежът е искал да се изфука пред придружаващите го приятели, писа nauka.offnews.bg.

Инцидент е записан на видеокамера. Във видеото се вижда как човекът се приближава към задрямалата панда Мей Линг и започва да я дразни. Мечката обаче не се дава лесно и веднага отвръща на провокацията – нападателят се оказва бързо на земята, притиснат от 120-килограмовия звяр.

Според служителите на зоологическата градина нито човекът, нито животното не са ранени в схватката. Единствената забелязана щета са скъсаните панталони на нападателя. За последния не се съобщава дали е наказан за проникването в клетката.

Гигантските панди са едни от най-застрашените видове в света, още повече, че са изключително трудни за размножаване в плен. Според Световния фонд за дивата природа (WWF), в природата има само малко над 1500 панди. Те обитават главно планинските гори в Китай, където има много бамбук – основната им храна – главно в три китайски провинции – Съчуан, Гансу и Юнан. Китайското правителство изпълнява специална програма за запазване на тези сладки, но изчезващи животни, която дава резултати. Броят на живеещите в дивата природа панди в Китай се е повишил през последните 10 години.
Само на 30 места извън Китай, пак в плен, пандите живеят в Австрия, Австралия, Испания, САЩ, Тайланд, Япония и Тайван.


image0 (9K)