„Могат да се скъсат много връзки“. Има ли общо убийството на Къро с битките на политици и прокурори

"Могат да се скъсат много връзки". Има ли общо убийството на Къро с битките на политици и прокурори

На 25 май 2023 г. Красимир Каменов – Къро беше убит в Република Южна Африка. Застреляни бяха и съпругата му, и още двама души. Това се случи, след като от няколко десетилетия Къро е познат като част криминалния ъндърграунд в България, свързван е с групировки и престъпна дейност.

Името му стана отново актуално преди година, когато държавата се опита да си върне част от контрола на границата с Турция от частна фирма, свързвана с Къро и негови партньори. Няколко седмици след това от власт падна последното редовно правителство в България.

Преди два месеца главният прокурор Иван Гешев свърза Къро със заговор за отстраняването му от поста. Каменов беше обявен за издирване и му бяха повдигнати обвинения.

С убийството на Красимир Каменов – Къро „вероятно са решени много казуси“. Не може да се подмине фактът, че то дойде на фона на противопоставяне в прокуратурата и по време на политическа криза в България. Това казаха в интервю за Свободна Европа журналистите Миролюба Бенатова и Николай Стоянов.

Най-важното от интервюто

  • „Целият политически елит и елитът на правораздавателната система много ясно показа, че са преплетени тези хора, които са от групировките, от организираната престъпност, след това избелили бизнеса си, в крайна сметка, че имат връзки с политическия елит“
  • „Aко има мафиотска война, това е вече на мафия, която много повече се е сраснала с държавата и е вече вътрешнодържавна война. Не просто ъндърграунд кланове, а на по-високо ниво, на хора, които заемат доста висши позиции в държавата“
  • „Това, което е интересно, е как хора, за които в последните 20 години не сме чували нищо освен градски легенди, изведнъж стават първи новини. Започнаха да излизат информации, че Къро е заподозрян и може би ще бъде обвинен в организация на 5 убийства… Сякаш този човек до онзи ден не е бил покрит с огромна пелена“
  • „Очевидно е за мен, че са засегнати интереси в България и ключът към това престъпление е от България и евентуалният поръчител е свързан с България, а не с нещо друго“
  • „Това убийство може да даде сигнали на много нива и да спре процеси, които може би са били активирани и също така, ако някой е решил да говори, да не говори.

Кой е Къро и как израства в структурите на ВИС?

Красимир Каменов започва да трупа пари и влияние през 90-те години на миналия век. Това се случва по време на „силните години на групировките“ и по конкретно на едно от крилата в групировката ВИС.

Дълги години Къро и Христофорос Аманатидис – Таки са част от ударна бригада на ВИС. Постепенно те се издигат в тази структура, особено след убийството на президента ѝ Георги Илиев. Оттогава се счита, че „практически контролират голяма част от наркопласмента в София“, каза Николай Стоянов.

„Заедно с това наследяват и голяма част от официалните активи на ВИС. Това включва хотели, концесии на плажове, концесии на паркинги в София, зеленчуковата борса в „Слатина“ и до голяма степен и контрола на пунка на границата с Турция – „Капитан Андреево“, каза още той.

Къпалнята „Мария Луиза“ в София също е някогашна част от активите на ВИС. „Минаването ѝ в частни ръце през Столичния общински съвет беше доста особено“, припомня Миролюба Бенатова.

Каква е връзката между Къро и Таки?

Според Николай Стоянов разделянето между бизнесите и охлаждането на отношенията между Таки и Къро идва още преди десетилетие.

„Това разделение няколко години се случва сравнително безаварийно, докато в един момент, някъде може би около 2019 г. доверени лица на Къро, които той буквално е назначил да управляват части от легалните му бизнеси в България… започват да го предават един по един. Дали да се еманципират, дали да минават към други лагери, дали да стават подвластни на други силни на деня и свързани с политически сили. И така той започва да губи контрол“.

Опитът държавата да си върне контрола на „Капитан Аднреево“ през 2022 г. пък идва в момент, в който бизнесът, свързан с т.нар. „Златен гьол“ или дезинфекцията на автомобили, които влизат от Турция, както и фитосанитарния контрол на стоки и продукти, вече не е свързан с Къро. Тогава контролът вече се държи от бившия му партньор – Размиг Чакърян – Ами, който пък е „на страната на Таки“.

Кога Къро, Таки и Ами излязоха от „фоклора“ и станаха първи новини?

Името на Красимир Каменов – Къро нашумя около опита на държавата да си върне контрола върху фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“, което и до днес не е факт. Тогава Каменов беше споменат заедно с Размиг Чакърян – Ами и Христофорос Аманатидис – Таки във връзка със собствеността на частната фирма, на която е възложено да упражнява този контрол на границата.

През 2022 г. зад опита държавата да се върне в дейностите на граничния пункт стоеше най-вече зам.-министърът на земеделието и храните от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов.

Миролюба Бенатова припомня думите на Христанов от този период, че държавата е създала схема в полза на Размиг Чакърян, а към него е добавено и името на Таки.

Преди дни, веднага след убийството на Къро в Южна Африка, вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че убитият е „общ враг на политици и магистрати, които сега воюват. Тези хора дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на този човек“.

Според Бенатова това е „доста притеснително“, защото и двамата споменати политици говорят за хора, които „отдавна не трябваше да бъдат фолклор“.

Убийството на Къро не може да бъде разглеждано извън контекста на събитията в България в последните месеци. То би могло да бъде разчистване на сметки, но „контекстът е много особен“, когато се вземат предвид и изказванията на представители на властта.

„Целият политически елит и елитът на правораздавателната система много ясно показаха, че са преплетени тези хора, които са от групировките, от организираната престъпност, след това избелили бизнеса си, в крайна сметка, че имат връзки с политическия елит“, каза още Бенатова.

Как Иван Гешев постави Къро в центъра на заговор срещу себе си и държавата

След временно затишие и пасивност от правораздавателните органи, през март 2023 г. името на Къро пак влезе в обращение. Това се случи по време на пресконференция на държавното обвинение, на която главният прокурор Иван Гешев каза, че институцията е установила доказателства за схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на самия него от поста му.

Сякаш този човек, до онзи ден не е бил покрит с огромна пелена

„Това, което е интересно, е как хора, за които в последните 20 години не сме чували нищо освен градски легенди, изведнъж стават първи новини. Започнаха да излизат информации, че Къро е заподозрян и може би ще бъде обвинен в организация на 5 убийства… Сякаш този човек до онзи ден не е бил покрит с огромна пелена“, каза Бенатова. Тя припомни, че в същата пресконференция с участието на Гешев са намесени Белград и Дубай. Това са местата, на които избягаха бившият банкер и собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев и бизнесменът и хазартен бос Васил Божков. И двамата са с повдигнати множество обвинения от българската прокуратура.

Според Николай Стоянов цялата пресконференция на държавното обвинение е изглеждала като „хаотично сглобена“, а целта е била „да се омесят имената на всички възможни врагове“. Тогава Къро е бил описан от Гешев като „едноличен враг“.

„Всички неща, които се случват впоследствие, неминуемо ги гледаме през призмата на това, включително и покушението срещу самия Гешев“, каза още той, припомняйки взрива край кортежа на главния прокурор на 1 май на пътя между София и Самоков.

Има ли мафиотска война и разчистване на сметките?

Според двамата журналисти подобно твърдение може да е само хипотетично. Убийството на Къро обаче идва в ситуация на „прокурорска война“ между висшето ръководство на държавното обвинение и на формиране на различни политически лагери.

Ако има мафиотска война, това е вече на мафия, която много повече се е сраснала с държавата и е вече вътрешнодържавна война

„Така че ако има мафиотска война, това е вече на мафия, която много повече се е сраснала с държавата и е вече вътрешнодържавна война. Не просто ъндърграунд кланове, а на по-високо ниво, на хора, които заемат доста висши позиции в държавата“, каза Стоянов.

Кой печели от убийството на Къро?

Според Николай Стоянов това, което може да се каже по темата, е, че Каменов „под някаква форма се е почувствал притиснат да говори“. В това число като трибуна могат да влизат медии, но и „може би власти по света, които преследват престъпления“. Потенциалният кръг от потърпевши от негови думи пък може да бъде много широк.

„Очевидно е за мен, че са засегнати интереси в България и ключът към това престъпление е от България и евентуалният поръчител е свързан с България, а не с нещо друго“, каза още Стоянов.

Според Миролюба Бенатова с убийството „могат да се скъсат много връзки“, което се е случвало и преди при опити за разследване на по-широка схема, когато всички следи водят към някого, който вече не е сред живите. Тя каза още, че е важен въпрос и кой би могъл да загуби в случай, че Каменов беше останал жив.

„Това убийство може да даде сигнали на много нива и да спре процеси, които може би са били активирани и също така, ако някой е решил да говори, да не говори“, каза още Бенатова.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)