Могерини: Западните Балкани са първи в дневния ред на ЕС

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност категорична, че въпросът ще бъде поставен на срещата в София

[ad id=“225664″]

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и българският външен министър Екатерина Захариева заявиха, че европейското бъдеще на Западните Балкани ще бъде първата тема на срещата на външните министри на Европейския съд в София, предава македонската медия “МКД“.

 

[ad id=“238430″]

„Първата точка на програмата е Западните Балкани, които са най-високият приоритет за българското председателство, но и за всички институции на ЕС“, заяви Могерини преди срещата. Те допълни, че срещата в София ще бъде първият случай, в който външните министри на ЕС ще обсъдят стратегията на Европейската комисия за Западните Балкани, която беше публикувана миналата седмица.

„Ще разгледаме как да работим за укрепването на перспективата на ЕС в региона, но също така ще започнем да работим по подготовката на срещата на високо равнище“, заяви ръководителят на европейската дипломация. Могерини добави, че на 16 февруари в София ще бъдат представителите на страните кандидатки за членство в ЕС, за да обсъдят една от основните инициативи на Стратегията – работата по сигурността и отбраната, важни за сътрудничеството.

[ad id=“263680″]

Захариева на свой ред заяви , че разговорите ще започнат с темата за Западните Балкани, един от приоритетите на българското председателство на Съюза.

„В контекста на Стратегията на Европейската комисия, публикувана на 6 февруари, ще обсъдим възможностите за обмен на мнения и ще подчертаем трасето за бъдещето на нашите приятели от Западните Балкани“, заяви българският министър.

[ad id=“236993″]

Тя изрази мнение, че според България Стратегията на ЕС е чудесна възможност за страните от Западните Балкани и добави, че един демократичен и проспериращ регион е важен за Европейския съюз.
„Ние сме непосредствени съседи на две страни от Западните Балкани. Споделяме добри и лоши спомени от миналото и смятаме, че ще имаме общо бъдеще в ЕС, когато те бъдат готови „, убедена е тя.


image0 (9K)