Молдова обвини Русия в изнудване заради заканата на „Газпром“ да намали доставките на газ

Молдова обвини Русия в изнудване заради заканата на "Газпром" да намали доставките на газ

Молдова обвини в сряда Русия в изнудване и манипулация заради заплахата на „Газпром“ да намали доставките на газ за страната през украинска територия. Намаляването газа може да засегне също Украйна и други европейски страни.

По-рано руски ракетни удари в Украйна доведоха до спиране на тока в Молдова. Електропреносните системи на двете страни са свързани.

Във вторник руската държавна компания „Газпром“ заплаши, че може да започне да намалява доставките на газ за Молдова през Украйна от 28 ноември. Компанията обвини Украйна, че задържа количества на газ, които преминават през територията ѝ, но са предназначени за Молдова.

В сряда Молдова опроверга това твърдение. Вицепремиерът Андрей Спину каза, че газът, който според „Газпром“ „изчезва“ в Украйна, са запасите на Молдова, които отиват в хранилищата на украинска територия.

„Това са нашите резерви, съхранявани в украинските складове. Тези обеми са били и ще бъдат изцяло заплатени от нашата страна“, написа Спину в канала си в Telegram. „Натискът, изнудването и заплахите вече нямат място.“

Според украинската държавна компания „Нафтогаз“ целият обем газ, приет в „Суджа“ за транспортиране до Молдова, е бил изцяло прехвърлен на изходните точки от Украйна за Молдова в ГИС „Алексеевка“ и „Гребеники“.

В същото време украинската компания отбеляза, че Молдова е започнала да използва виртуален реверс в точките на свързване с Украйна в началото на септември 2022 г.

Виртуалният реверс представлява обмен на газ между операторите на газопреносни системи. Газът не пресича физически границата, а страните сключват за нетиране (прихващане) на количества газ, който е влязъл в системата от друг доставчик.

Украйна обвини Русия, че използва синьото гориво като политически инструмент за ограничаване на доставките за Европа. Газопроводът през Украйна в момента е единственият по който до страни от ЕС достига руски газ.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)