“В момента нищо не работи“. Ще остане ли празно българското море това лято

Плажовете в България на повечето места са почти празни

Юни. Мерките срещу коронавируса тъкмо са отхлабени и бизнесът започва да работи в очакване на летния сезон, макар и в по-необичайна обстановка. На 15 юни хотелът на Веселин Налбантов в Слънчев бряг отваря врати в очакване на първите туристи. Само една седмица по-късно обаче затваря заради отменени чартърни полети и отказали се групи с туристи. Такава е картината в голяма част от морските курорти. Увеличените случаи на заразени с коронавирус в последните две седмици уплашиха дори и туристите, които все пак бяха решили да дойдат на море в България.

Най-големият български курорт на Черно море – Слънчев бряг, изглежда по-различно в началото на това лято. От обичайната глъчка няма и следа, плажовете са полупразни, а цели хотелски комплекси са затворени.

“В момента нищо не работи около нас, само 4-5 хотела. А хората, които искат да отворят, не знаят какво да правят и са в паника”, казва Налбантов през Свободна Европа. Според него повод за това объркване са “противоречивите сигнали от управляващите”.

Последната голяма група, отменила резервациите си, е трябвало да пристигне от Румъния. “Оказа се, че пак има много болни у нас с тези увеличени тестове и хората се уплашиха”.

Налбантов тъкмо е назначил 20 души и сега те отново трябва да си търсят работа. Той казва, че всяка година назначава и пенсионери, които нямат право да участват в схемата за държавна помощ за запазване на заетост по схемата „60/40“, която покрива 60% от заплатите и осигуровките на служителите.

         “ “Жалко за тези хора.
              Сега съм ги разпуснал,
              няма за какво да ги държа,
              няма пари отникъде“.

“Жалко за тези хора. Сега съм ги разпуснал, няма за какво да ги държа, няма пари отникъде. За мен е необяснимо защо пенсионерите не могат да ползват тази схема”, споделя собственикът на хотела. Разходи без приходи се покриват трудно, затова за него остава надеждата, че когато през юли направи втори опит за рестарт, резултатът ще бъде по-различен. “Сега басейните са пълни, климатиците работят, няма как да компенсираме такива разходи”.

България разполага с приблизително 17 400 места за настаняване. От тях в момента работят около 6500. “Очакваме след 20 юли да работят 50% от всички места за настаняване”, коментира пред Свободна Европа председателят на Националния борд по туризма Румен Драганов. Той обаче не се наема да прави сравнения с която и да е друга година, защото “тази е нестандартна”.

Заради пандемията от коронавирус хиляди полети по целия свят бяха отменени. Мерките за ограничаване на разпространението на вируса се променят и отхлабват по различно време в отделните държави, което допълнително обърква плановете на туроператорите. Някои хотели, които работят само с определени пазари, където противоепидемичните мерки все още са затегнати, са решили да не отварят врати тази година. Други очакват развоя на събитията, за да решат дали ще работят.

Само за ден, на 10 юни, на летище Бургас бяха отменени 150 полета, планирани за месец юли, съобщи кметът Димитър Николов. По думите му процесът е повлиян от повишения брой регистрирани случаи на коронавирус у нас. През последните две седмици имаше няколко дни с по над 100 нови случая на ден, което са най-високите стойности от началото на епидемията.

През месец май 2019 г. на двете морски летища във Варна и Бургас са били обслужени над 2700 полета. По същото време тази година те са само 300, съобщиха за Свободна Европа от „Фрапорт“, операторът на летищата. През миналия юни е имало над 6100 полета, но от „Фрапорт“ сега очакват безпрецедентен спад от 90%.

По време на епидемията от Националният борд по туризъм са наблюдавали динамиката в сектора на различни места по света. Изчислили са, че около 14 седмици след обявяването на първите ограничителни мерки бизнесът вече започва да работи. В България извънредното положение беше обявено на 13 март, откогато са минали вече 15 седмици.

“След това имаме 4 седмици, в които всичко работи на макс, но нямаме хора”, коментира Румен Драганов и уточнява, че България в момента се намира точно в този период.

“Снимките от празните плажове, които сега се споделят, са същите като миналата година по това време. Не може да очакваме в нисък сезон тези шезлонги да бъдат пълни”.

Според Драганов през уикенда е по-различно заради повечето пътуващи към морето. Оптимист е, че в средата на юли плажовете няма да изглеждат полупразни.

“Ние все още сме в периода на нисък туристически сезон, където през миналата година заетостта по морето е била 14-15 %, ще навлезем в средния туристически сезон след 15 юли, тогава заетостите на морето ще са около 25%”, коментира Драганов.

Очакванията са, че в силния туристически сезон тази година заетостта по хотелите ще бъде около 35%. Преди 2 години 70% от легловата база е била заета.

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)