МОН лъже, още 2023 г. поискахме 2 май да е неучебен

МОН лъже, още 2023 г. поискахме 2 май да е неучебен

Училищни директори са поискали още миналата година 2 май да бъде неучебен.

Това поясни директорът на 119-то СУ и председател на най-голямото работодателско движение в сферата на образованието – СРСНПБ /Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България/.

Повод за поста му във фейсбук е родителското недоволство от това, че министерството не е обявило деня между празниците за неучебен, а е оставило това на кметове и директори.

Ето какво написа Стаматов:

МОН излъга с позицията си пред медиите, че нямат предложение 2 май да е неучебен ден!
На 26.07.2023г. СРСНПБ изпраща становище за редица промени в графика на учебното време!
Едно от предложенията бе 2 май да бъде неучебен ден!
Не е хубаво да се лъже!
Как беше – МОН винаги е прав-)

В предложението на СРСНПБ, което Стаматов е качил във фейсбук, се предлага 2 май да бъде обявен за неучебен, като това се регламентира изрично в заповед на министъра, а не да се остави възможност на директорите самостоятелно да вземат решения дали денят да бъде почивен, за което им дава право Законът за предучилищно и училищно образование. Съюзът посочва също, че по този начин ще се регламентира серия официални празници от 1 до 6 май – дните около Великден и Гергьовден.

Вчера на въпрос на Нова телевизия МОН е отговорило: „В хода на общественото обсъждане на заповедта за настоящата учебна година, а и до днес, не са постъпили никакви предложения в МОН във връзка с обявяване на 2 май за неучебен ден”.

Заради липсата на регламентация в момента на някои места на този ден ще се учи, на други не, а трети са обявили деня за неучебен, но присъствен. Много от родителите в населените места, където ще се учи, ще се възползват от правото си да поискат извиняване на отсъствията на детето на 2 май, за да слеят празниците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)