Мон Сен Мишел – едно от удивителните места във Франция

Абатството на острова е посветено на Архангел Михаил и е разположено  на около 1 км от брега, близо до устието на р. Куено.

[ad id=“225664″]

Общината има население от 43 човека, но това не пречи Мон Сен Мишел да се посещава от над 3 000 000 души в годината.

Статуята на Архангел Михаил, поставена на върха на църквата, се извисява на 170 метра над водата.

Според легендата Архангел Михаил се е явил на Св. Обер, епископ на Авранш през 708 г. и му е дал наставление да построи църква на скалистия остров.

Обер пренебрегва наставлението докато архангелът продупчва черепа му с пръст. През 709 г. започва да се строи и селото около абатството.

През 1067 г. манастирът Мон Сен Мишел дава подкрепата си на Уилям Завоевателя.

[ad id=“263680″]

В резултат на това манастирът получава земи и имоти в Англия, а също е изобразен на гоблена от Байо. По време на Стогодишната война англичаните неколкократно се опитват да го превземат, но не успяват.

След Френската революция абатството е затворено и превърнато в затвор, първоначално за духовници, които се противопоставят на новия режим.

Влиятелни фигури, включително Виктор Юго, започват кампания за възстановяване на статута на Мон Сен Мишел, през 1863 г. занданът е затворен и през 1874 г. островът е обявен за исторически паметник.

Мон Сен Мишел и неговият залив са обявени от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство през 1979 г.

Освен архитектурата има и друга забележителност.

Впечатляващи са приливите, при които разликата между връхната точка на прилива и най-ниската точка на отлива достига 15 метра.

[ad id=“236993″]

Когато приливът се отдръпне, 16 км пясъци се оголват, оставяйки построеното в готически стил абатство, да изпъкне.

Важно е да се знае, че се организират туристически обиколки сред пясъците, но те са групови, защото има опасност от плаващи пясъци на места.

източник: Vesti.bg


image0 (9K)